Gemt

Kommentar: Tysk økonomi i bakgear i fjerde kvartal

30. januar 2023

Netop offentliggjorte tal fra Tyskland viser, at BNP-væksten i fjerde kvartal var -0,2 pct. Det er skrækkelige tal for de danske eksportvirksomheder, at tysk økonomi nu er i bakgear.

Det er især nedgang i privatforbruget, der sender tysk økonomi i bakgear. Den høje inflation gør ondt på de tyskerne, der holder igen med forbruget. Den høje inflation har svækket købekraften hos de tyske forbrugere, hvilket også har sendt forbrugertilliden ned.

Med tysk økonomi i bakgear er den vigtigste økonomisk motor i europæisk økonomi sat på hold. Under normale omstændigheder kunne ECB sætte skub i økonomien ved at sænker renterne, men det sker ikke, fordi inflationen er for høje. På trods af at tysk økonomi nu skrumper, vil ECB på rentemødet i denne uge annoncere nye renteforhøjelser. ECB går en meget svær balancegang, hvor de skal få nedbragt den voldsomt høje inflation, men der er betydelig risiko for at de store renteforhøjelser vil sende europæisk økonomi i recession.

Fremadrettet er udsigter for tysk økonomi desværre ikke optimistiske. I 2023 venter vi, at tysk økonomi vil gå i recession. Den svækkede købekraft for de tyske forbrugere vil lægge en yderligere dæmper på forbruget. Desuden vil de kraftige rentestigningerne lægge en massiv dæmper på investeringerne.

Nedgang i tysk økonomi vil kunne mærkes i Danmark
Det er skrækkelige tal for de mange danske virksomheder, der eksporterer til Tyskland, at tysk økonomi nu er i bakgear. For mange danske virksomheder er Tyskland det primære eksportmarked.

En nedgang i tysk økonomi vil også give økonomisk modvind i Danmark, fordi Tyskland er et meget stort eksportmarked for de danske virksomheder. Alene i 2021 var Danmark eksport af varer og tjenester til Tyskland 171 mia. kr. 96.000 danske arbejdspladser er afhængige af eksporten til Tyskland. Det gør Tyskland til Danmarks næststørste eksportmarked.

Kontakt

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil