Gemt

Løsarbejderes ret til sygedagpenge fra arbejdsgiveren

12. januar 2023

En arbejdsgiver kan være forpligtet til at udbetale sygedagpenge til løsarbejdere – også betegnet tilkaldevikarer – der er ansat fra gang til gang, selvom disse ikke optjener anciennitet på samme måde som fastansatte medarbejdere, og derved ikke opfylder kravet om uafbrudt beskæftigelse i de seneste otte uger. Det har Ankestyrelsen præciseret.

Hovedregel om uafbrudt beskæftigelse og 74 arbejdstimer
Hvis en medarbejder ikke har ret til løn under sygdom, skal virksomheden som udgangspunkt betale sygedagpenge i arbejdsgiverperioden på 30 dage, hvis betingelserne i sygedagpengeloven er opfyldt.

Dette følger af sygedagpengelovens § 30, stk. 2:
”Retten til sygedagpenge fra arbejdsgiveren er betinget af, at lønmodtageren på første fraværsdag

  1. har været ansat uafbrudt i de seneste 8 uger før fraværet hos den pågældende arbejdsgiver og
  2. i denne periode har været beskæftiget hos arbejdsgiveren i mindst 74 timer.”

Da løsarbejdere ikke ansættes på fast basis, vil de typisk ikke opfylde kravet i lovens stk. 2, om at lønmodtageren på sin første fraværsdag skal have været ansat uafbrudt i de seneste otte uger før sygefraværet. Det vil kun være tilfældet, hvis løsarbejderen har haft en vagt hver eneste arbejdsdag i perioden.

Opfylder en medarbejder ikke betingelserne for at få sygedagpenge fra arbejdsgiveren, er der alene ret til fravær uden betaling fra arbejdsgiveren.

Undtagelse til hovedreglen for tidligere beskæftigede
Det følger dog af sygedagpengelovens § 30, stk. 4, at betingelsen om uafbrudt beskæftigelse ikke gælder, hvis lønmodtageren tidligere har været beskæftiget hos den nuværende arbejdsgiver, og den samlede beskæftigelse hos denne udgør mindst 74 timer inden for de seneste otte uger.

Det er også en betingelse, at medarbejderen er i arbejde hos arbejdsgiveren på den første sygedag, eller at medarbejderen var på arbejde den sidste arbejdsdag, som lå før den første fraværsdag, og at medarbejderen skulle have arbejdet den dag, hvor sygefraværet indtrådte.

Hvornår er det ”8 uger før fraværet”?
Ankestyrelsen mener ikke, at sygedagpengeloven skal fortolkes sådan, at det er en betingelse, at medarbejderen har været på arbejde hos arbejdsgiveren præcis på den dag, der lå otte uger før den første fraværsdag.

Ankestyrelsen har dog ikke taget principiel stilling til, om den tidligere beskæftigelse skal ligge inden for de seneste otte uger før sygefraværet, eller om den kan ligge længere tilbage.

Dansk Erhverv opfordrer vores medlemsvirksomheder til at kontakte os for rådgivning, hvis der skulle opstå tvivl om, hvorvidt en løsarbejder har ret til sygedagpenge.