Gemt

Er kortest anciennitet lig med opsigelse først?

02. juni 2023

Det var sagligt at afskedige to produktionsmedarbejdere med henholdsvis 16 og 18 års anciennitet i en større afskedigelsesrunde på grund af nedgang i ordre- og aktivitetsniveauet, selvom der var medarbejdere med betydelig kortere anciennitet, som ikke blev opsagt.

Sagen kort
Sagen vedrørte spørgsmålet, om en virksomheds opsigelse af to produktionsmedarbejdere med henholdsvis 16 og 18 års anciennitet var saglig.

Virksomheden opsagde i alt 22 medarbejdere i perioden 1. august 2022 til 15. december 2022 som følge af en nedgang i ordrebeholdningen fra omkring 400 mio. kr. i april 2022 til 227 mio. kr. i august 2022 og 175 mio. kr. i december 2022.

Under sagen oplyste virksomheden, at udvælgelsen af de medarbejdere, der skulle opsiges, blev drøftet på flere møder i ledelsesgruppen, og at hver enkelt medarbejder blev udvalgt på baggrund af kriterierne samarbejde, effektivitet og fleksibilitet. Der blev desuden ”skelet” til anciennitet, og ingen med 25 års anciennitet eller derover blev opsagt.

De opsagte medarbejderes forbund mente, at virksomheden ikke havde tillagt anciennitet betydning, og at virksomheden burde have opsagt medarbejdere med betydeligt kortere anciennitet. Sagen blev derfor indbragt for Afskedigelsesnævnet.

Afskedigelsesnævnets kendelse
Dommeren bemærkede indledningsvist, at en arbejdsgiver har et vidt skøn med hensyn til at afgøre, hvilke medarbejdere der ud fra saglige kriterier bedst kan undværes, når der opstår en situation med arbejdsmangel, hvor det er nødvendigt at afskedige et større antal medarbejdere, hvis de enkelte medarbejdere ikke nyder en særlig ansættelsesretlig beskyttelse.

På baggrund af bevisførelsen lagde dommeren til grund, at udvælgelsen af, hvem der skulle afskediges, blev drøftet flere gange på møder i ledelsesgruppen, hvor de enkelte medarbejdere blev vurderet efter saglige kriterier. At virksomheden kun tillagde medarbejderens anciennitet en særskilt betydning, hvis ancienniteten var på 25 år eller derover, kunne ikke alene føre til, at opsigelserne af medarbejderne skulle anses for usaglige.

Dommeren fandt afslutningsvist, at virksomheden ikke havde en pligt til at vælge at opsige medarbejdere med kortere anciennitet, når det ud fra saglige kriterier var ledelsens vurdering, at medarbejderne med henholdsvis 16 og 18 års anciennitet bedst kunne undværes.

Virksomheden blev derfor frifundet for påstanden om usaglig afskedigelse.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen er i overensstemmelse med sædvanlig praksis om udvælgelse af medarbejdere i en arbejdsmangelssituation, hvor arbejdsgiveren kan afgøre, hvilke medarbejdere der ud fra saglige kriterier bedst kan undværes på virksomheden, såfremt der ikke er en særlig ansættelsesretlig beskyttelse mod opsigelse. Det betyder blandt andet, at der ikke er pligt til at opsige medarbejdere med kortere anciennitet frem for medarbejdere med længere anciennitet. Det er dog vigtigt, at overvejelserne bag udvælgelsen af de medarbejdere, der opsiges, nøje kan dokumenteres, og at de er velovervejede og saglige.

Dansk Erhverv anbefaler, at medlemsvirksomhederne kontakter os, såfremt der påtænkes opsigelse af medarbejdere med lang anciennitet.

Nyheden er baseret på Afskedigelsesnævnets kendelse af 28 april 2023 i sag nr. 20221032.