{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
02. juni 2023
Beskyttelsen i forskelsbehandlingsloven
Ifølge forskelsbehandlingsloven må en medarbejder ikke forskelsbehandles på grund af sit handicap, herunder i forbindelse med opsigelse. En arbejdsgiver er forpligtet til at iværksætte tilpasningsforanstaltninger, der kan fastholde en medarbejder med et handicap i jobbet, medmindre det udgør en uforholdsmæssig stor byrde for arbejdsgiveren.
Hvis arbejdsgiveren har afprøvet alle relevante, rimelige tilpasninger, og medarbejderen til trods herfor fortsat ikke kan udføre de væsentligste funktioner i stillingen, vil arbejdsgiveren efter en konkret vurdering kunne opsige medarbejderen, uden at det er i strid med forskelsbehandlingsloven, da medarbejderen i så fald ikke er kompetent, egnet og disponibel.
Sagen kort
To måneder efter at en lærer blev ansat på en skole, blev hun diagnosticeret med temporallapsepilepsi. Et par år efter diagnosen blev der indgået en § 56-aftale med kommunen, og i løbet af de næste to år gik læreren ned i tid to gange – fra en fuldtidsstilling til 32 timer om ugen.
Læreren fik senere to blodpropper i hjernen, og hun var derefter fuldtidssygemeldt i en måned. Efter læreren blev raskmeldt, blev arbejdstiden yderligere nedsat til 30 timer om ugen, og senere blev læreren deltidssygemeldt med 50 pct. af de 30 timer.
På baggrund af deltidssygemeldingen afholdt arbejdsgiveren, læreren og kommunen flere samtaler om det videre forløb. På dette tidspunkt kunne læreren klare at arbejde 15 timer om ugen. Fire måneder efter deltidssygemeldingen blev læreren opereret for at nedsætte antallet af epileptiske anfald, og det blev forventet, at hun skulle være fuldtidssygemeldt i yderligere et halvt år.
En måned efter operationen afholdt arbejdsgiveren, læreren og kommunen endnu et møde, hvor læreren oplyste, at lægen vurderede, at der skulle gå mindst tre måneder efter hendes operation, før der kunne træffes beslutning om hendes arbejdsmæssige situation.
Arbejdsgiveren opsagde herefter læreren på grund af omfanget af hendes sygefravær og det forhold, at der ikke var udsigt til, at hun kunne genoptage sit arbejde inden for en driftsmæssig acceptabel periode.
Kendelsen
Ligebehandlingsnævnet fandt det bevist, at læreren havde et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand, som arbejdsgiveren var bekendt med. Da opsigelsen var direkte begrundet i lærerens handicap, var spørgsmålet herefter, om arbejdsgiveren havde opfyldt sin tilpasningsforpligtelse.
Ligebehandlingsnævnet lagde vægt på, at arbejdsgiveren ikke kunne bevise, at man havde tilbudt læreren at nedsætte hendes arbejdstid til 15 timer om ugen. Der blev også lagt vægt på, at arbejdsgiveren opsagde læreren uden at afprøve, hvordan operationen ville påvirke hendes arbejdsevne fremover.
På den baggrund vurderede Ligebehandlingsnævnet, at arbejdsgiveren ikke havde opfyldt sin tilpasningsforpligtelse, og opsigelsen var derfor i strid med forskelsbehandlingsloven
Læreren blev tilkendt en godtgørelse svarende til ca. ni måneders løn.
Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen er konkret begrundet, men den understreger vigtigheden af, at man som arbejdsgiver forsøger at fastholde en medarbejder med handicap i ansættelsen, inden man evt. skrider til opsigelse på grund af et omfattende sygefravær.
Det vil altid bero på en konkret vurdering, om arbejdsgiveren har opfyldt sin tilpasningsforpligtelsen, men det er vigtigt, at tiltagene kan dokumenteres.
Dansk Erhverv anbefaler medlemmer at kontakte os, hvis I påtænker at opsige en medarbejder, der har eller kan have et handicap.
Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 14. marts 2023 i sag KEN nr. 9274 af 14/03/2023.