Gemt

Dansk Erhverv hilser ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi velkommen

16. maj 2023

Dansk Erhverv finder regeringens nye strategi på de udenrigs- og sikkerhedspolitiske områder både rigtig og nødvendig, men minder også om, at de nødvendige ressourcer skal følge med.

Regeringen har tirsdag præsenteret en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi. Den har fokus på de helt rigtige ting, lyder vurderingen fra Dansk Erhverv.

”Danmark og danske virksomheder er en integreret del af verdensøkonomien. Det skal vi også være i fremtiden, og det er vores vurdering, at verden vil blive stadigt mere globaliseret. Det skal vi ruste os til.  Dansk Erhverv er glade for mere fokus på det enorme potentiale i den grønne omstilling. Her har vi virkeligt en skarp fremtidig forretningsmodel. Vi er helt enige i, at forsyningskæderne og afhængighederne på dette område skal mindskes. Vi er desuden helt enige i analysen omkring partnerskaber med en række lande i verden – vi skal fremover kunne handle med flere og diversificere vores forsyningskæder og der er derfor behov for at åbne nye markeder og etablere flere samarbejder og partnerskaber på tværs af kloden,” siger Lasse Hamilton Heidemann, EU- og International chef i Dansk Erhverv.

Der er i Danmark næsten 800.000 danske jobs, der er afhængige af eksport til omverdenen.

Der skal skrues op for ressourcerne
Lasse Hamilton Heidemann peger på, at Udenrigstjenesten står overfor en økonomisk klippeskrænt, idet corona- og brexitmidlerne står til at udløbe.

”Det er både rigtigt og godt, at vi som land har store ambitioner på det udenrigspolitiske område. Men det er vigtigt, at der også er ressourcer nok til, at vi kan løfte ambitionerne. Realiteten er lige nu, at der skal spares massivt og nedlægges stillinger i Udenrigstjenesten på et tidspunkt, hvor den geo- og handelspolitiske situation er mere kompliceret, end vi har set længe. Her er det vigtigt, at regeringen tager et grundigt og fordomsfrit kig på bevillingerne til Udenrigstjenesten. Det er meget vigtigt, at midlerne til eksportfremstød opretholdes. Og så handler det også om, at der er visumpligt ved indrejse fra cirka 100 af de lande, som danske virksomheder samarbejder med. Visumansøgningerne behandles netop på lokale repræsentationer, og det er helt essentielt, at kapaciteten er til stede, så der ikke er lange ventetider på at få et forretningsvisum til en ansat,” siger Lasse Hamilton Heidemann.