{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
03. maj 2023
Reformkommissionen er netop kommet med sin nye rapport med anbefalinger til en ny indretning af uddannelsessystemet. Kommissionen foreslår blandt andet, at 10. klasse afskaffes.
Det er oplagt, at det forslag kommer til at dominere overskrifterne, men der er tale om en lang række gennemarbejdede anbefalinger, der strækker sig over 124 sider. I Dansk Erhverv bakker vi ikke op om at afskaffe 10. klasse eller oprette en ny ungdomsuddannelse ’hpx’. 10. klasse spiller i dag en afgørende rolle for mange unge, og selv om der skal ses på den måde, som den fungerer på i dag, er det ikke vejen frem at nedlægge den. I forhold til ’hpx’ vil det heller ikke løse de udfordringer, som vi som samfund står overfor, ved at oprette endnu en ungdomsuddannelse. Når det er sagt, så mener vi bestemt, at der er mange andre gode tiltag, som der skal ses nærmere på og i sidste ende gennemføres. Meget af det, som Reformkommissionen foreslår, kan og skal ske gennem ændringer og tiltag i det eksisterende system. Og her skal der lyttes og handles på mange af kommissionens anbefalinger. For vi skal sikre, at flere tager en erhvervsuddannelse. Erhvervslivet mangler allerede faglærte, og vi skal have langt flere, hvis vi for eksempel skal i mål med den grønne omstilling. Og skal vi have flere faglærte, så skal vi gøre tingene anderledes, end vi plejer,” siger Claus Rosenkrands Olsen, uddannelseschef i Dansk Erhverv.
Investeringer, praksisfaglighed og tidlige indsatser
Dansk Erhverv peger især på, at man ikke kommer uden om investeringer i eksempelvis de eksisterende erhvervsuddannelser, hvis der skal sikres de nødvendige faglærte i fremtiden.
”Der er brug for flere midler til og en generel kvalitetsstyrkelse af uddannelsesområdet. Det kommer vi ikke uden om. Desuden rammer Reformkommissionen hovedet på sømmet, når det gælder mere praksisfaglighed i folkeskolen og tidlige indsatser. Det er nogle af de elementer, som vi i dén grad bakker op om fra Dansk Erhvervs side, foruden forslaget om at styrke den forberedende grunduddannelse. For der er ingen tvivl om, at der skal ske noget på området. Alt for mange af vores unge forlader i dag folkeskolen uden de nødvendige kompetencer, lige som alt for mange af vores unge i dag står uden uddannelse eller job,” siger Claus Rosenkrands Olsen.
Efterskoler skal løfte mere
Mens Dansk Erhverv altså ikke mener, at 10. klasse skal afskaffes, så er der absolut et behov for at se på, hvordan ordningen fungerer i dag.
”Der er en for stor forskel på de elever, som tager 10. klasse på henholdsvis en efterskole og på den lokale folkeskole. Efterskolerne skal løfte bedre og bredere, og det oplever vi også en stor lydhørhed i forhold til. Det kan sagtens ske, uden at 10. klasse bliver omdannet til at være en del af en hpx. Vi mener desuden, at man bør se på indholdet i 10. klasse og for eksempel stille krav om mere praksis og erhvervsrettet indhold, både i kommuner og på efterskoler. Og så skal grundskolen i det hele taget være langt bedre til at sikre, at den enkelte unge lander på den uddannelsesvej, som passer bedst til den pågældende. Det er jo ikke givet, at høje karakterer i folkeskolen automatisk betyder, at den enkelte så skal gå stx-vejen” siger Claus Rosenkrands Olsen.