Gemt

Danske virksomheder skal beskytte deres teknologi mod misbrug

03. maj 2023

Nationer som Rusland og Iran bruger vestlig teknologi i droner, radarer og andet militært udstyr. Da landene er underlagt internationale sanktioner, forsøger de at omgå disse på forskellige måder. Det betyder, at danske virksomheder skal være meget opmærksomme, hvis de eksporterer teknologi, der ikke skal havne i de forkerte hænder. Nedenfor er samlet informationer og gode råd fra Erhvervsstyrelsen og PET. 

Hvad er eksportkontrol? 
Dansk eksportkontrol baserer sig på internationale regler og kontrollister over materialer og teknologier, der kan misbruges fx til udvikling af masseødelæggelsesvåben, krænkelse af menneskerettigheder eller overvågningsformål (dual-use). Materialerne og teknologierne findes mange steder i Danmark og inkluderer bl.a. udstyr og viden inden for elektronik, computere og bioteknologi. Virksomheder, institutioner, universiteter og andre, der eksporterer kontrolbelagt udstyr og teknologi ud af EU – og nogle gange også inden for EU – har behov for en tilladelse fra Erhvervsstyrelsen. 

De omfattende sanktioner mod Rusland betyder, at landet i stigende grad er afskåret fra import fra Vesten. Rusland har derfor et aktuelt behov for udenlandsk, herunder dansk, teknologi for at opretholde sine militære kapaciteter og aktiviteter i Europa og for at fastholde sin militære afskrækkelse mod Danmark og NATO. Trods de skærpede sanktioner forsøger Rusland på ulovlig vis at anskaffe danskproducerede produkter og teknologi, som kan indgå i landets militære kapacitetsopbygning. 

Undersøgelser af russisk militærudstyr i Ukraine viser, at sanktionsbelagt teknologi og produkter fra vestlige virksomheder indgår i bl.a. russiske droner, radio- og satellitkommunikationsudstyr samt i langtrækkende missiler. Navigationsudstyr og andre komponenter fra virksomheder i en række vestlige lande er også blevet fundet i de iranske armerede kamikaze-droner, som det russiske militær anvender på slagmarken i Ukraine.  

Hvad er investeringsscreening? 
Hvor eksportkontrol har til formål at beskytte dansk forskning og udvikling i forbindelse med udførsel af materialer og viden, så retter investeringsscreeningsreglerne sig mod situationer, hvor en udenlandsk part investerer i Danmark. For at undgå, at investeringer inden for kritiske sektorer truer dansk sikkerhed og offentlig orden, skal de screenes af Erhvervsstyrelsen. Investeringer og forsknings-/udviklingsaktiviteter kan være omfattet af investeringsscreeningslovgivningen, hvis aktiviteterne finder sted inden for de særligt følsomme sektorer, som er defineret som: forsvar, dual-use, IT-sikkerhed, kritisk infrastruktur og kritisk teknologi. Kritiske teknologier omfatter bl.a. kunstig intelligens, kvanteteknologi og bioteknologi. 

Danske styrkepositioner er særligt udsatte 
Særligt udsatte områder er forsvarsteknologi, maritim og undervandsteknologi, sensorer, rumfart og fremdrift, kvanteteknologi, nanoteknologi, energiteknologi, bioteknologi, telekommunikation og overvågning, robotteknologi og kunstig intelligens. Her er Danmark verdensførende, og Rusland har brug for teknologien til den fortsatte krigsindsats. Det er er også muligt, at de omfattende sanktioner mod Rusland betyder, at russiske aktører vil forsøge at anskaffe andre danske produkter, som ikke hidtil har været genstand for eksportkontrol. Kriteriet er alene, at teknologien eller produktet skal kunne anvendes i militær sammenhæng – også selvom dets primære anvendelse er civil. 

Sådan kan danske virksomheder gøre det sværere for Rusland 
PET ønsker at hjælpe danske virksomheder, så de ikke utilsigtet bidrager med produkter, viden eller teknologi til Rusland, der kan understøtte landets strategiske målsætninger, som udgør en trussel mod Danmarks sikkerhed. Her er tre indikatorer på, at der kan være noget galt, og som derfor er gode at være OBS på: 

  • Indkøb af produkter med specifikationer, der gør, at produktet lige præcis ikke er kontrolbelagt.
  • Nye eller gamle kunder, der ønsker produkter, viden eller en service, som ikke stemmer overens med virksomhedens ekspertise-, produkt- eller brancheområde.
  • Omdirigering af produkter via virksomheder i lande, hvor det er nemmere at få videre-eksporteret produktet til Rusland. Det gælder bl.a. Armenien, Kina, Hong Kong, Georgien, Indien, Kasakhstan, Serbien, Singapore, Tyrkiet, De Forenede Arabiske Emirater og Usbekistan.

Vil du vide mere? 
Du er altid velkommen til at kontakte Erhvervsstyrelsen i forhold til vejledning i reglerne, og detaljeret information findes her:

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil