Gemt

Klumme: Fremtidens velfærd kræver fælles samarbejde

03. maj 2023

”Vi ser ind i en demografisk udvikling, hvor vi bliver 135.000 flere ældre over 80 år i 2030. Der mangler ansatte i velfærdssektoren og samtidig står vi med en tillidskrise, hvor kun ca. hver 10. dansker (60-69 år) tror, at kvaliteten af velfærdstilbud vil være god, når de selv får brug for den.”

Kommentar af Tony Bech, Dansk Erhvervs nye markedschef for Velfærd & Samfund.

I fremtiden vil vi blive nødt til at tænke og handle anderledes for at opretholde vores velfærdssamfund. Det kræver nye og stærke samarbejdsrelationer mellem alle sektorer.

Fremtiden står for døren og der er en bred erkendelse af, at velfærdssamfundets fundament slår sprækker. Vi ser ind i en demografisk udvikling, hvor vi bliver 135.000 flere ældre over 80 år i 2030. Der mangler ansatte i velfærdssektoren og samtidig står vi med en tillidskrise, hvor kun ca. hver 10. dansker (60-69 år) tror, at kvaliteten af velfærdstilbud vil være god, når de selv får brug for den.

Derfor er det meget positivt med fokus på reformer og frisættelse af velfærden i SVM-regeringsgrundlaget.

I Dansk Erhverv er vi optaget af at sikre et velfungerende velfærdssamfund. Fordi velfærdssamfundet er kernen i vores samfundskontrakt. Vi er alle afhængige af gode dag- og skoletilbud til børn, unge og voksne. En vifte af plejetilbud, der giver vores ældre selvbestemmelse og livsglæde. Vi kan alle få brug for sociale tilbud på grund af et handicap. Vi kan alle drage fordel af at tilbud i civilsamfundet bliver indtænkt i den samlede velfærdsindsats for borgere i alle aldersgrupper.

Mange af Dansk Erhvervs 18.000 medlemmer er i velfærdssektoren og kender udfordringerne. Det gælder både private, selvejende institutioner og organisationer i civilsamfundet. Derfor engagerer vi os og har fokus på at sikre de bedste rammevilkår. Derfor har vi for nyligt lanceret et omfattende frisættelsesudspil, der leverer konkrete forslag til at gennemføre frisættelsen på ældreområdet. Frisættelse fra regler og bureaukrati. Frisættelse til selvbestemmelse for den enkelte og lige vilkår for leverandører af velfærd.

Jeg går til arbejdet som ny markedschef for Velfærd og Samfund i Dansk Erhverv med det udgangspunkt, at det offentlige, civilsamfundet, selvejende og det private ikke er hinandens modsætninger, men snarere kan løfte hinanden og supplere hinanden. Vi kan kun skabe en langtidsholdbar velfærd i samarbejde. Jeg tror på, at det frie valg er et gode for samfundet fordi det bidrager til at sikre velfærd med høj kvalitet og det skaber mulighed for selvbestemmelse for den enkelte.

Kontakt

Sundhed, velfærd & oplevelse

Tony Bech

Branchedirektør
Medarbejderprofil