; ;
Gemt

ABAF-overenskomst på plads på metalområdet

25. marts 2023

AutoBranchens ArbejdsgiverForening (ABAF) og Dansk Metal har indgået en ny to-årig aftale om fornyelse af metaloverenskomsten, der gælder mekanikere og pladesmede blandt ABAF’s medlemmer.

 

Aftalen betyder, at arbejdsgiver fra den 1. juni 2023 betaler 10 procent i pensionsbidrag, mens medarbejderens bidrag sænkes til 2 procent. Den 1. marts 2024 stiger arbejdsgivers bidrag til Fritvalgskontoen med 2 procent, så det således udgør 9 procent. 

Pr. 1. juli 2023 vil der desuden være 24 ugers betalt forældreorlov. 

“Jeg synes, at man har indgået ansvarlige overenskomster, hvor begge parter har lyttet til hinanden i en tid, hvor udgifterne stiger og forbrugertilliden er i bund. Det er glædeligt, at vi nu kan se fremad og koncentrere os om at tjene penge til branchen,” siger Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark. 

Advokat og sekretariatschef i AutoBranchens ArbejdsgiverForening (ABAF), Maria Barfoed, har stået i spidsen for forhandlingerne og hun glæder sig over, at man har lavet en mere enkel aftale end Industriens aftale.

“Vores aftale udspringer naturligvis af industriforliget, men vores aftale er væsentlig mere enkel med i alt 27 aftaler mod industriens 59. Vores gennemgående fokus har været alene at medtage aftaler, som har relevans for vores område,” fortsætter Maria Barfoed.  

Aftalens indhold

Overenskomstens varighed
Der er indgået aftale om en 2-årig overenskomstperiode. Overenskomsten løber derfor fra den 1. marts 2023 – 28. februar 2025.

Regulering af overenskomstens lønsatser
Mindstebetalingssatsen på overenskomsten stiger med 4,5 kr. pr. år, sådan at den pr. 1. marts er 136 kr. i timen.

Overenskomstens tillæg for arbejde på forskudte tidspunkter reguleres med 4,5 pct. pr. 1. marts 2023, sådan at de derefter er 30,29 kr. mellem kl. 18 og 22 og 48,74 kr. mellem 22 og 06. De reguleres med 3,5 pct. 1. marts 2024.

Fravigelse af ferielovens varslingsregler ved ferie på forskud
Som fravigelse af ferielovens § 7 om ferie på forskud og principperne i ferielovens § 15 kan dermed tillidsrepræsentanten indgås lokalaftale om ferie på forskud og varsling af ferie, der ikke er optjent på afholdelsestidspunktet. Lokalaftalen skal være skriftlig.

Adgang til indgåelse af ikke-overenskomstfravigende lokalaftaler
Det er blevet muligt at indgå ikke-overenskomstfravigende lokalaftaler på virksomheder, hvor der

ikke er valgt en tillidsrepræsentant. Lokalaftale kræver tilslutning fra over halvdelen af de medarbejdere, som er omfattet af overenskomsten, og som bliver omfattet af lokalaftalen på aftaletidspunktet.
Det betyder fx, at der er adgang for virksomheder uden tillidsrepræsentant til at indgå lokalaftale med medarbejderne om løbende udbetaling af Fritvalgs Lønkontoen.

Løndannelse
Det er muligt at indgå en lokalaftale om, at lønnen, forhandles kollektivt, hvis de lokale parter ønsker det.

I forbindelse med en lønforhandling har en tillidsrepræsentant mulighed for at anmode om at få belyst virksomhedens produktivitet, konkurrenceevne, økonomiske situation og fremtidsudsigter, herunder bl.a. ordrebeholdning, markedssituation og produktionsforhold.

Betaling under barsel
Frem til den 1. juli 2023 følges principperne i aftalen om overgangsordning aftalt mellem DA og FH, hvorved overenskomsternes barselsbestemmelser tilpasses til de nye orlovsperioder i barselsloven.

For børn født eller modtaget den 1. juli 2023 eller senere ydes der løn i yderligere 4 uger i perioden efter den 10. uge efter fødslen (tidl. forældreorlov). Af de 4 uger øremærkes 2 uger til far/med mor, mens de resterende uger kan fordeles mellem forældrene.

Samlet set giver det ret til 36 ugers orlov med løn efter fødselstidspunktet/modtagelsen modsat de 32 uger, som gælder i dag.

Forhøjet pensionsbidrag til mor
For børn født eller modtaget den 1. juli 2023 eller senere ændres det ekstra pensionsbidrag til mor under den tidligere barselsorlov således, at det ekstra pensionsbidrag fremover betales under 10 ugers orlov i stedet for under 14 ugers orlov.

Arbejdsgiverbidraget forhøjes fra 1.360 kr. pr. måned til 2.957 kr. pr. måned.

Lønmodtagerbidraget nedsættes fra 680 kr. pr. måned til 592 kr. pr. måned.

Samlet bidrag forhøjes fra 2.040 kr. pr. måned til 3.549 kr. pr. måned.

Pension
Satserne for pensionsbidraget reguleres således, at der pr. 1. juni 2023 sker en forhøjelse af virksomhedens bidrag med 2 procentpoint til i alt 10 pct., mens lønmodtagerens bidrag reduceres med 2 procentpoint til i alt 2 pct.

Bidragene udgør således fra den 1. juni 2023 og i den resterede overenskomstperiode:

Virksomhedens bidrag 10 procent.

Lønmodtagerens bidrag 2 procent.

Pensionsbidrag i alt 12 procent.

Uddannelse
Der er aftalt en permanent forhøjelse fra 85 pct. til 100 pct. for lønkompensation fra Kompetencefonden i forbindelse med medarbejderes uddannelse. Ud fra et ønske om at styrke det lokale arbejde med uddannelse, bliver det muligt for tillidsrepræsentanten (ved lokal enighed mellem ledelse og tillidsrepræsentant) at udpege en uddannelsesrepræsentant for virksomheden. Uddannelsesrepræsentanten kan bistå virksomheden og medarbejdere med uddannelse efter overenskomstens bestemmelser. Uddannelsesrepræsentanten omfattes ikke af reglerne om tillidsrepræsentanter i metaloverenskomster.

Fritvalgskonto
Bidragsforhøjelse

Pr. 1. marts 2024 forhøjes indbetalingen til fritvalgskontoen med 2,0 procentpoint, således at bidraget udgør i alt 9,0 pct. af den ferieberettigede løn.

Restopsparing på fritvalgskontoen

Hvis der er indestående midler på fritvalgskontoen ved udgangen af maj måned (første gang 2024), skal disse udbetales med førstkommende lønudbetaling, medmindre andet aftales lokalt. I 2023 kan midlerne udbetales, medmindre andet aftales lokalt. Midler, som medarbejderen har valgt at hensætte til afholdelse af seniorfrihed, skal dog ikke udbetales.

Betaling til Uddannelses- og samarbejdsfonden
Bidraget til Dansk Erhverv Arbejdsgiver / ABAF’s og Dansk Metals uddannelses- og samarbejdsfond forhøjes med 10 øre pr. præsteret arbejdstime pr. 1. juli 2023. Pr. 1. juli 2023 udgør bidraget således 0,75 kr. pr. præsteret arbejdstime.