Gemt

Buschauffør bortvist for at sætte bakspejl ud af funktion

02. marts 2023

En buschauffør havde bevidst tilsidesat sin pligt til at drage omsorg for passagererne og deres sikkerhed ved at skubbe det indvendige bakspejl op og sætte det helt ud af funktion. Det var en grov misligholdelse, og arbejdsgiverens bortvisning af chaufføren var derfor berettiget.

Sagen kort
En buschauffør med 14 års anciennitet vippede det indvendige bakspejl op, inden hun skulle starte på sin rute. Spejlet blev derved sat ud af funktion.

Bakspejlet er lovpligtigt og har det formål, at chaufføren kan orientere sig bagud i bussen for at se, om alt er, som det skal være hos passagererne. Spejles funktion og placering indgår som en del af chaufføruddannelsen.

Arbejdsgiveren blev gjort bekendt med, at spejlet havde været slået op på ruten og bortviste herefter chaufføren for at have tilsidesat sikkerhedsreglerne. Medarbejderens fagforening protesterede over bortvisningen og mente, at hændelsen højst kunne berettige til en advarsel. Sagen blev derfor indbragt for en faglig voldgiftsret.

Dommerens kendelse
Dommeren vurderede, at chaufføren bevidst havde tilsidesat sin fundamentale pligt til at drage omsorg for passagerens sikkerhed, og at dette var en grov misligholdelse af ansættelsesforholdet. Bortvisningen var derfor berettiget, selvom chaufføren ikke tidligere havde modtaget påtale eller advarsel om, at noget sådant ville kunne medføre bortvisning.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at en medarbejders brud på sikkerhedsregler eller -politikker i en virksomhed kan berettige til en bortvisning uden foregående advarsel i grove tilfælde. Dette er særligt gældende, hvis sikkerhedsreglerne er lovbestemte og har tungtvejende hensyn bag sig, og hvis medarbejderens brud på reglerne er bevidst.

Det er altid en konkret vurdering, hvilken ansættelsesretlig sanktion der er berettiget, og Dansk Erhverv anbefaler, at medlemmer kontakter os for konkret rådgivning, inden der træffes beslutning om bortvisning af en medarbejder.

Nyheden er skrevet på baggrund af faglig voldgiftskendelse af 1. februar 2023 i sag nr. 2022-1199.