{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
10. marts 2023
Martin Brix Kortegaard kan datoen i hovedet. Fredag d. 16. september 2022. Her var Salling Group færdig med at installere de solceller på hovedkontoret, der skulle hjælpe virksomheden med at omstille til grøn energi.
Energi manageren i Salling Group kan også tydeligt huske, hvornår tilladelsen til faktisk at benytte solcellerne kom: I sidste uge. Altså et halvt år efter, at virksomheden var klar.
”Og selvom det godt nok har været i de kolde, mørke måneder, så er det frustrerende at vente så længe på noget, som vi bare kunne gå i gang med. Det er desværre noget, vi har oplevet flere gange i forbindelse med vores arbejde med solceller og grøn omstilling: Der er lang behandlingstid og ugennemsigtige processer, og det gør det svært at planlægge og beregne.”
Salling Group er langt fra den eneste virksomhed, der oplever, at bureaukrati og andre politiske benspænd gør arbejdet med at gå fra sort til grøn energi besværligt.
Det blev tydeligt på konferencen Grøn strøm til dansk erhvervsliv, som Dansk Erhverv og Green Power Denmark afholdt torsdag d. 9. marts.
Her var budskabet fra virksomheder som CIP, ABB, DFDS og Københavns Lufthavne tydeligt: Viljen og teknologien er der. Hvis den politiske opbakning følger trop, så kan vi for alvor sætte skub i elektrificeringen og den grønne omstilling.
15 anbefalinger skal sikre den grønne omstilling
Det budskab er Dansk Erhverv og Green Power Denmark helt enige i, forklarede Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv:
”Det haster med at omstille vores energisystem, og rent faktisk kan vi udfase kul, olie og gas fra langt størstedelen af økonomien. Danmark har nogle af verdens mest innovative virksomheder, som udvikler, skalerer og bringer nye grønne løsninger på markedet. Men reguleringen spænder i mange tilfælde ben for omstillingen.”
I forbindelse med konferencen præsenterede de to organisationer, der samlet repræsenterer hele værdikæden i den danske energibranche, derfor 15 anbefalinger, der skal gøre klimamålene til virkelighed, fremme den grønne omstilling og gøre Danmark fri af russisk energi.
De 15 anbefalinger fokuserer på både udfasning af erhvervslivets forbrug af sort energi, smart og hurtig udbygning af elnettet samt hurtig udbygning af vind- og solenergi. Det skal blandt ske ved indførelsen af en grøn behandlingsgaranti, der skal sikre, at den offentlige godkendelsesproces for alle vindmølle -og solcelleparker er afsluttet inden for en kort tidshorisont. Behandlingsgarantien skal mindske administrative benspænd i udrulningen af grøn energi.
I anbefalingerne er der også fokus på at skabe bedre rammevilkår for virksomhederne, der vil investere i grønne løsninger. Det falder i god jord hos CIP, forklarede David Dupont-Mouritzen, der er projektdirektør i CIP med ansvar for et stort Power-to-X projekt i Esbjerg. Han anbefaler, at man i den forbindelse ser mod USA, som har vedtaget Inflation Reduction Act for at sætte skub i den grønne omstilling:
“Adskillige initiativer er nødvendige for at styrke Danmarks position i markedet og sikre, at vilkårene bliver konkurrencedygtige i forhold til de profitable vilkår, der er introduceret i forbindelse med Inflation Reduction Act i USA, der har fokus på hastighed og enkelthed i processerne.”
Politisk opbakning
Blandt modtagerne af de 15 anbefalinger er Lars Aagaard, Klima-, energi - og forsyningsminister, og han garanterede fra talerstolen i Børsen at tage anbefalingerne med videre i arbejdet:
”Klimakrisen er faktisk ret simpel at løse. Vi skal lade være med at brænde fossile brændstoffer. Det svære er, hvad vi skal erstatte det med. Derfor er jeg glad for, at erhvervslivet nu spiller ind 15 anbefalinger.”
Lea Wermelin, Klima-, energi- og forsyningsordfører i Socialdemokratiet, deltog også på konferencen og takkede også for anbefalingerne:
”Jeg tror på, at vi skal øge samarbejdet mellem myndigheder, politikere og erhvervsliv for at nå endnu længere med den grønne omstilling. Vi har brug for jeres viden om både benspænd og muligheder, og derfor er det godt med konkrete anbefalinger.”
Fra Alternativet deltog klima-, energi- og forsyningsordfører Theresa Scavenius, og hun hæftede sig ved, at de deltagerne virksomheder udviste både evne og vilje til at omstille sig fra sort energi: ”Nu skal der handling bag de politiske ord, og vi skal skabe de rammer, der kan få jer til at lykkes.”
Store muligheder
De 15 anbefalinger er udarbejdet i håb om at skabe en grøn kontrakt mellem erhvervslivet og regeringen om at få implementeret de mange klimaaftaler. Og efter dagens konference er det håb ikke blevet mindre, forklarer Ulrich Bang, som er underdirektør i Dansk Erhverv med ansvar for klima, energi og miljø:
”Jeg er rigtig glad for politikernes modtagelse af vores anbefalinger og deres forståelse for, at virksomhederne har behov for gode rammevilkår og forudsigelighed. Hvis erhvervslivet og politikerne går i takt, kan vi alvor sætte turbo på den grønne omstilling.”