{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
27. marts 2023
En ny undersøgelse foretaget af Dansk Erhverv ser på kommunernes behov for ekstern rådgivning, fx til grøn omstilling, digitalisering og bedre velfærdsløsninger.
Undersøgelsen er foretaget blandt mere end 200 kommunale forvaltningschefer, hvoraf 74 % svarer, at kommunen i høj eller nogen grad får svært ved at indfri fremtidige mål på vigtige områder, hvis ikke de får den eksterne rådgivning, de har behov for.
”Vores analyse viser, at rådgiverne spiller en vigtig rolle i forhold til kommunernes opgaveløsning og dermed vores velfærdssamfund. Derfor er det er med andre ord ganske alvorligt, at man på den ene side stiller flere og flere krav til kommunerne, men på den anden side fortæller, at de helst ikke må bruge eksterne rådgivere, som ofte har den nødvendige viden til at løse de svære opgaver eksempelvis inden for grøn omstilling. Det svarer til, at man får til opgave at bygge et hus og samtidig tømmer værktøjskassen. For når budgettet til eksterne rådgivere reduceres, så risikerer kommunerne, at de hverken får de bedste løsninger eller kan forløse deres udviklingspotentiale,” siger Casper Klynge, vicedirektør i Dansk Erhverv.
Behovet gælder især grøn omstilling og digitalisering
Det er især inden for grøn omstilling og digitalisering, at der er behov for ekstern rådgivning. Her har hhv. 43 pct. og 52 pct. svaret, at det i høj- eller nogen grad bliver svært at indfri deres mål, hvis de ikke får den eksterne rådgivning i fremtiden, som de har behov for.
”Vi har nogle kæmpe samfundsudfordringer, der skal løses. Vi skal i mål med den grønne omstilling, og digitaliseringen kommer til at spille en stor rolle, blandt andet på velfærdsområdet. Derfor er det også bekymrende, at kommunerne er pålagt et konsulentstop, som gør, at de får svært ved at indfri deres mål. Det giver derimod god mening at bruge de bedste hjerner til en opgave, så den bliver løst tilfredsstillende. Det er en investering i bedre kommuner, bedre velfærd og et bedre samfund,” siger Casper Klynge.
Mere frihed til kommunerne
Med regeringsgrundlaget bliver der lagt op til en frisættelse af velfærdssamfundet, herunder et styrket lokalt ansvar og afskaffelse af unødig regulering og kontrol samt et styrket offentlig-privat samarbejde. I forlængelse heraf mener Dansk Erhverv, at kommunerne skal have større frihed til selv at vælge de løsninger og samarbejdspartnere, de finder relevante for at imødegå de udfordringer, de står overfor, eksempelvis at skabe bedre velfærd, øget digitalisering og grøn omstilling.
"Vi mener, at man fra Christiansborg bør have større fokus på at styrke tilliden til, at kommunerne selvfølgelig selv kan vurdere, hvorvidt de har behov for at trække på eksterne rådgivere til at nå i mål med fx den grønne omstilling, digitaliseringen eller ambitionen om endnu bedre velfærdsløsninger. Indenfor de eksisterende budgetter bør der derfor principielt set ikke være nogen fastsatte grænser for, hvor meget eller hvor lidt, kommuner kan bruge konsulenter,” siger Casper Klynge.
Læs hele analysen om kommunernes behov for ekstern rådgivning og konsulentydelser herunder: