; ;
Gemt

Ny virkelighed? Betalinger via apps overhaler kortbetalinger for første gang

02. marts 2023

Flere forbrugere betalte i januar via en betalingsapp som MobilePay end en traditionel kortbetaling på nettet. Skiftet er et vink med en vognstang til netbutikkerne, lyder det fra Dansk Erhverv. 

Hent hele E-handelsanalysen for januar 2023 ved at logge ind.

Nogle skift og rekorder kommer som lyn fra en klar himmel, mens andre stille og roligt toner frem i horisonten, så man i god tid kan forberede sig på dem.  

Udviklingen inden for betalinger på nettet er lidt en mellemting.  

I flere år har tallene vist, at betalinger via apps som MobilePay halede ind på de traditionelle kortbetalinger, og i januar 2023 blev betalingskortet så overhalet af betalingsapps for første gang nogensinde, da 45 procent af betalingerne foregik via app, mens 43 procent blev foretaget med betalingskort.

 

Det er både opsigtsvækkende og forventet, siger Henrik Theil, chefkonsulent i Dansk Erhverv og uddyber: 

”Der har virkelig været fart på brugen af betalingsapps de seneste år, så det er ikke overraskende, at de nu har taget føringen Når det er sagt, så skal vi altså kun tilbage til 2017, før de traditionelle kortbetalinger stod for over 80 procent af betalingerne, så det er altså et stort skifte på relativ kort tid.” 

Henrik Theil understreger dog, at der typisk vil være et betalingskort knyttet til appen: 

”Det er altså ikke sådan, at kortene slet ikke bliver brugt. De bliver bare ikke brugt på samme måde, som de gjorde tidligere.”  

Grafik: Betaling i hele 2022

Udviklingen vil fortsætte 

De traditionelle kortbetalinger og app-betalinger ligger i øjeblikket tæt i kampen om forbrugernes gunst, men Henrik Theil forventer, at brugen af MobilePay og andre apps vil trække fra i de kommende år. Det skyldes blandt andet, at det især er de yngre forbrugere, der betaler via apps: 

”Samtidig flytter forbruget generelt på mobilen, og så er det naturligt for forbrugerne også at klare betalingen via en app. Det handler som så meget andet om convenience.” 

Vink med vognstang  

Tallene fra den nye analyse og den generelle udvikling bør ifølge Henrik Theil være et vink med en halvkraftig vognstang for de netbutikker, der endnu ikke tilbyder eksempelvis Mobilepay – og dem er der nogle af; E-handelsanalysen viser, at andelen af forbrugere, der foretrækker at betale via app, er større end andelen, der har betalt på denne måde.

Grafik: Foretrukken betaling i 2022

”Der er omkostninger forbundet med app-betalinger, men man skal også være bevidst om, at det kan koste salg, hvis forbrugerne ikke kan betale på den ønskede måde. Var jeg netbutik, ville jeg med de nye tal in mente overveje det meget kraftigt, hvis ikke jeg tilbød app-betaling.” 

Hent hele E-handelsanalysen for januar 2023 ved at logge ind.  

 

 

 

Kontakt

Digital Handel

Henrik Theil

Chefkonsulent
Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent