Gemt

17-årig forsker fra Canada vil lave plastik af andemad: Nu kommer hun til Danmark

14. november 2023

Siden hun først hørte om bioplast, har den 17-årige canadiske forsker Naila Moloo været tryllebundet af, hvordan levende organismer kan bruges til at skabe bæredygtige produkter. Den 20. november kan du møde Naila Moloo til Biosolutions High Level Summit på Børsen, hvor hun fortæller om andemads potentiale som bioplast og om at være forelsket i en udfordring.

Som mange andre unge er 17-årige Naila Moloo fra den canadiske hovedstad Ottawa bekymret for klimaet.

Men Naila Moloo er langtfra som mange andre unge.

Udover at have udgivet to bøger – den første som 14-årig – har hun kickstartet en forskerkarriere i bæredygtig teknologi, givet en TEDxTalk om samme og er begyndt at udvikle bioplast fra andemad. Hvilket har høstet anerkendelse i medier og forskningskredse – også langt uden for Canadas grænser.

Mandag den 20. november kommer Naila Moloo til København, hvor hun til Biosolutions High Level Summit på Børsen vil give indblik i passion for bioplast, som besidder et stort potentiale, men langtfra er ligetil at udvikle.

”Jeg vidste fra begyndelsen, at jeg ville følge min nysgerrighed og se, hvor den tog mig hen,” siger Naila Moloo.

Hurtigt fik hun idéen til at lave bioplast af andemad og i 10. klasse gik hun i laboratoriet for at realisere sit projekt uden at vide, hvor lang tid det ville tage.

”Det var en del sværere, end jeg havde regnet med, fordi jeg havde lavet en del research og undersøgt procedurer, som på papiret så ud som om, de fungerede. Så hele det første år fik jeg en del læring, men der var i virkeligheden ikke meget praktisk fremgang.”

Forelsket i udfordringen
Dét, der motiverer Naila Moloo, når hun oplever tilbageslag i laboratoriet med det ene mislykkedes forsøg efter det andet, er målet om at gøre en forskel.

”Du er nødt til at være tro mod dit mål, og så er det vigtigt at være forelsket i udfordringen. For hvis du ikke er forelsket i udfordringen, er det svært at finde motivation til at fortsætte hele vejen,” siger Naila Moloo.

Hun håber, at hun kan bidrage til at udskifte produkter lavet af fossile brændstoffer med nogle lavet af bioplast.

”Det er også det, der bærer mig igennem mine nederlag. Hvis det havde været let, var det blevet gjort. Så var det allerede kommercialiseret.”

For rækken af problemer, dilemmaer og barrierer for at udvikle bioplast – især hvis det ikke er af korn eller tilsvarende pladskrævende fødevarer – er lang.

Derfor sætter Naila Moloo også stor pris på, at der findes virksomheder som danske Pond, som hun har arbejdet sammen med og fået vejledning igennem i mere af et år.

”Jeg var klar over, at hvis jeg ville arbejde inden for det her felt, kunne jeg ikke gøre det alene, når der er så mange, der har mere erfaring end mig.”

Derfor kontaktede hun Pond for at få mere viden og sparring. Og når hun kommer til København 20. november, får hun mulighed for at hilse på sin danske mentor Thomas Brorsen Pedersen, adm. direktør og medstifter af Pond.

”Så det er helt sikkert en medvirkende årsag til, at jeg glæder mig til at komme til Danmark igen,” siger hun.

Stadig mulighed for tilmelding
Tilmelding til Biosolutions High Level Summit på Børsen i København er åben indtil 17. november.  

Programmet begynder klokken 13.00 og slutter klokken 16.20, hvorefter der vil være tid til netværk med fermenterede drinks, showcase af biosolutions og en let anretning.

Kontakt

Klima, energi og miljø

Anne Lerche

Chef for biosolutions
Medarbejderprofil