; ;
Gemt

ESG rykker op på agendaen: "Vi kan gøre kravene til et konkurrenceparameter og en fordel for danske virksomheder”

07. november 2023

Hvis de omfangsrige ESG-krav skal overholdes og samtidig blive en konkurrencefordel for Danmark og danske virksomheder, skal virksomhederne, revisorerne og de finansielle institutioner arbejde tæt sammen. Det var budskabet til ESGdag 2023, der i sidste uge blev afholdt af Dansk Erhverv i fællesskab med FSR – danske revisorer og Finans Danmark.

”Jeg har som journalist og moderator dækket ESG i mere end 10 år. Jeg har været med, da det blot var et lille nicheområde, der blev diskuteret i et lille telt på Folkemødet, til vi i dag sidder knap 300 mennesker i Børssalen. Det vidner i den grad om, at ESG er rykket højt op på både samfundets og virksomhedernes agenda.”

Sådan satte Pernille Enggaard scenen, da hun som moderator bød velkommen til ESGdag 2023, som Dansk Erhverv, FSR – Danske revisorer og Finans Danmark afholdt i fællesskab den 1. november.

Fra krav til konkurrencefordel
At netop de tre organisationer arrangerede konferencen, er ingen tilfældighed, for de tre organisationers medlemmer spiller sammen og hver for sig en stor rolle i ESG-arbejdet.

”Vi står overfor en ny virkelighed med en masse krav, men hvis vi formår at arbejde sammen på tværs af sektorer, så kan vi gøre kravene til et konkurrenceparameter og en fordel for danske virksomheder,” sagde Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, da han sammen med Lone Strøm, adm. direktør i FSR - Danske revisorer og Ulrik Nødgaard, adm. direktør, Finans Danmark, gik på scenen.

Tillid til tal
Mens Dansk Erhvervs medlemmer skal levere ESG-oplysningerne, så er det FSR’s medlemmer, der skal revidere og verificere dem. Eller som Lone Strøm formulerede det:

”Revisorernes opgave er at skabe den nødvendige tillid til tallene, og vi er i fuld gang med at uddanne revisorerne til det, men vi kan ikke løse opgaven uden virksomhederne og andre sektorer. Udover det kan vi også rådgive om hele processen med at indsamle og beregne oplysningerne.”

Grøn omstilling kræver investeringer
ESG handler ifølge Ulrik Nødgaard fra Finans Danmark om at løse en utrolig vigtig samfundsopgave: klimaudfordringen.  Og den kan ikke løses uden penge.

”Du kan ikke lave den grønne omstilling uden investeringer, og derfor er der brug for den finansielle sektor. Men det er også en opgave, som vi meget gerne vil bidrage til.”

Hvis bankerne og investeringsfondene skal investere, så er der dog behov for et godt datagrundlag, og her kommer behovet for at arbejde sammen på tværs af brancher igen ind i billedet.

”Som banker er vi afhængige af, at virksomhedernes rapportering og revisorernes kontrol med den rapportering, så der er i den grad brug for, at vi går i takt på tværs, men også at vi er pragmatiske, for vi kommer ikke til at have den perfekte løsning på opgaven hverken i dag eller i morgen.”

Norlys: Vi må ikke drukne i compliance
Norlys er en af de mange virksomheder, der skal leve op til de omfattende ESG-krav. Det vil virksomheden gerne, for opgaven er vigtig. Men, hvis vi skal nå i mål med omstillingen, så er det vigtigt, at regler og compliance ikke drukner virksomhederne, lød det fra virksomhedens topchef, Niels Duedahl:

”Derfor er min opfordring til rådgiverne, der skal hjælpe virksomhederne: Pas på med ikke at overkomplicere opgaven og forplumre det, som det i virkeligheden handler om, nemlig at fortrænge CO2 og tage ansvar.”

Kontakt

Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent
Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Ellen Marie Friis Johansen

CSR-chef