Gemt

Flere gode elementer til erhvervslivet i regeringens 2030-plan – men manglende initiativer om arbejdsudbud skuffer

07. november 2023

Regeringens 2030-plan indeholder flere gode elementer for dansk erhvervsliv. Det gælder især for iværksættere og familieejede virksomheder, der får bedre vilkår ved generationsskifte. Det er dog skuffende, at regeringen med udspillet alene øger arbejdsudbuddet med 9.500 i 2030, herunder at regeringen dropper sammenlægningen af Arne-pensionen og seniorpensionen.

Regeringen har netop fremlagt sin 2030-plan, hvor der lægges op til at forbedre erhvervslivets rammevilkår på flere punkter.

Det gælder blandt andet:

  • Forbedrede vilkår for familieejede virksomheder ved generationsskifte
  • En milliard kroner til en kommende iværksætterstrategi

Det er særdeles positivt for dansk erhvervsliv, at regeringen vil forbedrede vilkårene på flere konkrete punkter, mener Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen.

”Vi noterer os med tilfredshed, at en række af de ting, som vi længe har arbejdet for, netop er med i regeringens 2030-plan. Særligt er det positivt, at regeringen har afsat 0,8 mia. kr. til at sikre en skematisk værdiansættelse ved generationsskifte. Det vil skabe sikkerhed og tryghed for de mange familieejede virksomheder. Desuden er det også klogt og rigtigt, at man øger beløbet til gode rammevilkår på iværksætterområdet til 1 mia. kr. Pengene skal dog bruges der, hvor de gør mest gavn. Derfor skal der prioriteres lavere aktieindkomstskat i toppen, fantom- og lagerskat skal afskaffes og der skal sikres bedre vilkår for medarbejderaktier,” siger Brian Mikkelsen. 

Brian Mikkelsen understreger, at det er vigtigt, at retskravet på skematisk værdiansættelse træder i kraft straks, da der ellers ikke vil blive foretaget generationsskifter i den mellemliggende periode.  

Usikkerhed om F&U-fradrag
Det er dog ærgerligt, at regeringens 2030-plan ikke giver vished for f&u-fradragets fremtid.

“Forskning og udvikling er hjørnesten for danske forskningsvirksomheder, og den usikkerhed, der hersker lige nu om F&U-fradraget, er en investeringsbremse. Regeringen bør derfor hurtigst muligt sætte fradraget til 130 procent og gøre det permanent og uden loft,” siger Brian Mikkelsen. 

Behov for mere fokus på manglen på arbejdskraft
”Danmark og resten af Europa står over for markant demografisk modvind. Vi bliver især mange flere ældre, men væksten i arbejdsstyrken går næsten i stå frem mod 2030. Derfor er der brug for ambitiøse reformer, der kan bidrage til at skaffe mange flere kolleger til vores virksomheder. Det er nemlig forudsætningen for fortsat vækst. Og forudsætningen for, at erhvervslivet kan bidrage til endnu bedre velfærd fremadrettet. Regeringens 2030 plan bidrager alene med yderligere 9.500 i øget arbejdsudbud til regeringens mål om 45.000 i 2030. I Dansk Erhverv ønsker vi, at arbejdsudbuddet bliver løftet med i størrelsesordenen 90.000 ekstra i 2030, hvis beskæftigelsen og dermed også væksten skal kunne fortsætte i Danmark. Derfor er der brug for flere ambitiøse reformer, der kan bidrage til at skaffe mange flere kolleger til vores virksomheder. I det lys er det skuffende, at der ikke er mere fokus på at øge arbejdsudbuddet i regeringen 2030 plan. I Dansk Erhvervs egen 2030 plan har vi foreslået initiativer, der samlet set øger arbejdsudbuddet med 53.000 personer i 2030, og vi har anvist potentialer for at øget arbejdsudbuddet med yderligere 66.000. Planen er mere end fuldt finansieret og vil øge BNP med 64 mia.kr. i 2030”. siger Brian Mikkelsen. 

”Derfor er det vigtigt, at regeringens handler mere på området. Vi ved, at der er omlægninger i uddannelsessystemet og en SU-reform på vej. Det er positivt. Men det er ikke positivt, at seniorpensionen og den såkaldte Arne-pension består i stedet for at blive lagt sammen og justeret. Arbejdskraft er, som regeringen udtrykker det, den nye valuta i dansk politik. Derfor hænger det ikke sammen, at et så centralt initiativ nu bliver droppet. Vi ser i øjeblikket et stort antal danskere, der trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet før tid. Det skyldes blandt andet, at vi har ikke færre end fem tilbagetrækningsordninger. Det antal skal ned, og det var der mulighed for her. Det sker så ikke. Og det er skuffende,” siger Brian Mikkelsen.  

Historisk løft af velfærden kræver samarbejde på tværs af det offentlige og det private 
Regeringen lægger med 2030-planen op til et historisk økonomisk løft af velfærden. Et løft, der både dækker over, at vi bliver flere ældre og børn, og som samtidig skal understøtte et kvalitetsløft af velfærdsområderne. Samtidig lægges der op til en markant frisættelse af velfærden.

”Velfærdssamfundet står over for store udfordringer – både nu og i fremtiden. Erhvervslivet og velfærdssamfundet er hinandens forudsætninger. Og med det tænker jeg både på, at virksomhederne i sidste ende finansierer vores velfærdssamfund. Men jeg tænker også på, at virksomhederne er dybt afhængige af, at vi har en velfærd, der fungerer. Hvis vi skal sikre velfærd af høj kvalitet fremover, er der derfor også behov for hele tiden at have fokus på at løse opgaverne smartere og mere effektivt. Det kan være gennem klogere dokumentation og tilsyn, øget digitalisering og anvendelse af kunstig intelligens samt en styrkelse af sundhedsvæsenet, der kommer hele samfundet til gavn. Det er derfor også positivt, at regeringen giver velfærdsområderne et markant løft. Men hvis regeringens ambitioner om en markant frisættelse af velfærden skal indfries, kræver det en ny tilgang til samarbejde på tværs af sektorer. Hvor offentlige, private og selvejende aktører i samspil med civilsamfundet indgår i et tæt og forpligtende samarbejde om velfærden til gavn for borgerne. Jeg ser derfor frem til, at regeringen udfolder sine ambitioner for frisættelse af velfærden,” siger Brian Mikkelsen. 

Grøn omstilling
Med mindre end 7 år til 2030 er der brug for, at der sættes turbo på den grønne omstilling. Derfor er det yderst positivt, at regeringen i dag har præsenteret en plan med tydelige grønne aftryk.

”Hvis vi skal nå klimamålene, har vi brug for en regering i arbejdstøjet. Derfor glæder det os i Dansk Erhverv, at regeringen med sin 2030-plan viser, at den har fokus på implementering og at få de grønne løsninger ud i landet. Dansk Erhverv støtter desuden op om regeringens ambition om en grøn luftfart. Vi savner dog, at de ambitiøse målsætninger for luftfarten bakkes op med et mål om, at provenuet for en ny passagerafgift går fuldt tilbage til en grøn omstilling for branchen som luftfartens klimapartnerskab har foreslået,” siger Brian Mikkelsen. 

Regeringens 2030-plan

Med opjusteringer af råderummet, som følge af den seneste udvikling, har regeringen nu fremlagt sin nye 2030-plan. Den indeholder en lang række elementer, når det gælder for eksempel sikring af velfærdssamfundet og erhvervslivets vilkår.

I 2030-planen lægger regeringen på flere punkter op til at forbedre vilkårene for dansk erhvervsliv.

Det er dog skuffende, at regeringen annullerer sammenlægningen af Arne-pensionen og seniorpensionen.

⇒ Se hele regeringens 2030-plan her 

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef