; ;
Gemt

Fra 1. januar får boligejere mindre udbetalt

14. november 2023

I år er der tre nye punkter på årsopgørelsen, som kan have særlig stor betydning for landets mange boligejere. Det skyldes implementering af de nye boligskatteregler. Hvis du ejer en bolig, er det derfor ekstra vigtigt at kontrollere om bolig og boligskatten er registreret korrekt på forskudsopgørelsen.

Fra den 14. november kan du se din forskudsopgørelse på SKATs hjemmeside. Forskudsopgørelsen fungerer som dit bedste bud på din økonomiske forhold i det kommende år og efterreguleres af skattemyndighederne ved årsopgørelsen næstkommende forår.

Det har konkret økonomisk betydning i flere vigtige forhold, som Dansk Erhverv gennemgår her:

Se en samlet ejendomsvurdering
Nu kan du både se ejendomsvurdering og grundvurdering via forskudsopgørelsen. For mange er det første gang, de ser deres nye offentlige vurderinger, som er beskatningsgrundlaget for både ejendomsværdiskat og grundskyld. Det gælder for private, men også for land- og skovbrug med en privat boligdel samt den private boligdel for visse typer af erhvervsejendomme.

⇒ Læs mere om de nye ejendomsvurderinger her

Grundskylden trækkes over skatten
Fra 2024 er det slut med at betale grundskyld til kommunen 2-4 gange om året. Fremover bliver grundskylden nemlig opkrævet direkte over skattebilletten på samme måde, som vi er vant til for ejendomsværdiskatten. På den måde samles betaling af boligskat for første gang ét sted.

Det betyder, at grundskylden bliver en del af den samlede skat, som automatisk trækkes fra din indkomst hver måned.

Derfor får man som boligejer med stor sikkerhed mindre udbetalt den 1. januar, end man plejer. Til gengæld skal man ikke længere betale grundskyld til kommunen 2-4 gange om året. Det er altså ikke en ekstra skat – bare en ny måde at betale den på.

Da betalingen sker automatisk ved, at arbejdsgiveren indeholder A-skat.

⇒ Læs mere om at grundskylden trækkes over skatten her

Du er automatisk tilmeldt indefrysningslån
Hvis din samlede ejendomsbeskatning stiger i 2024 som følge af de nye regler, vil du få en skatterabat på beløbets størrelse, der følger ejendommen i hele ejertiden.

Eventuelle stigninger i den samlede grundskyld eller ejendomsværdiskat, der vil komme efterfølgende som følge af en positiv prisudvikling, har du som boligejer mulighed for at indefryse til betaling, når du sælger din bolig på et tidspunkt.

Hvis man hidtil har indefrosset stigninger i sin grundskyld hos kommunen, fortsætter låneordningen automatisk. Det nye – og meget vigtige – er:

  • Man indefryser stigninger i både ejendomsværdiskat og grundskyld.
  • Fra den 1. januar 2024 kommer der renter på ny indefrysning. Tidligere lån ved kommunen var rentefrie, hvilket de fortsætter med at være.

Du kan vente med at tilbagebetale lån og renter, til du sælger sin bolig. Men du kan også vælge at indfri lånet helt eller delvist på et tidligere tidspunkt. Du kan slå lånemuligheden til og fra måned for måned, hvilket gør det meget fleksibelt.

Det er meget vigtigt at bemærke, at man selv aktivt skal fravælge indefrysningslånet via sin forskudsopgørelse, hvis man ikke ønsker at indefryse eventuelle skattestigninger. Indefrosne skattestigninger vil påløbe renter svarende til nationalbankens diskonto, der for nuværende er ca. 3,57 pct. Disse renter betragtes som skattegæld og er ikke fradragsberettigede. Rent teknisk oprettes lånet for boligskat i 2024 først i 2025, hvorefter der tilskrives renter bagudrettet for året.

Hvis man ikke aktivt fravælger sig indefrysningslånet, stilles der sikkerhed for betaling af lånet i form af en panteret på ens ejendom. Dette sker automatisk, når lånet stiftes, og pantet tinglyses ikke.

Hvis du skal købe ny bolig, skal du derfor sikre dig, at sælger har indfriet eventuelle indefrysende skatter, da man ellers selv kan hænge på regningen som følger ejendommen.

⇒ Læs mere om indefrysningsordningen her.

Sådan gør du:

  • Log på TastSelv på skat.dk
  • Vælg "Forskudsopgørelsen 2024"
  • Rul ned til "Eksisterende ejendomme og grunde", og tryk på ejendommen
  • Tryk på "Vælg eller fravælg indefrysningslån til betaling af stigninger i din boligskat”
  • Vælg ”ja” eller ”nej” i feltet: "Ønskes indefrysningslån til betaling af skattestigninger?"
  • Tryk på "Registrer" nederst på siden
  • Tryk på "Beregn"
  • Tryk på "Godkend"

 

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Carl Andersen

Politisk konsulent for familieejede virksomheder