; ;
Gemt

IT-konsulent bruger 1.200 timer om året på Hjemmeværnet: ”Aftale mellem erhvervsliv og forsvar gør en kæmpe forskel”

22. november 2023

Mikkel Pedersen Kaas, IT-konsulent i Netcompany, bruger store dele af sin fritid på Hjemmeværnet. Derfor sætter han stor pris på en ny aftale mellem Forsvaret og Netcompany, der giver fem betalte fridage om året til reservister og frivillige i Forsvaret og beredskabet.

Der er flere grunde til, at Mikkel Pedersen Kaas, der til daglig arbejder som IT-konsulent i Netcompany i Aarhus, hvert år bruger flere hundrede timer som frivillig i Hjemmeværnet.

For det første kan han gennem Hjemmeværnet gøre en vigtig forskel for samfundet.

For det andet får han en lang række kompetencer, han kan bruge i sit civile job.

Og for det tredje giver det et stort socialt sammenhold blandt mennesker med mange forskellige baggrunde, som han ikke ellers havde stødt på.

”Jeg var faktisk lige inde at kigge - i år til dato har jeg brugt 700-800 timer. Sidste år tror jeg, at vi talte omkring 1200 timer ved årets udgang. Så det er relativt meget tid, der investeres ud over et år. Det er aftener og weekender og dagligdage,” siger Mikkel Pedersen Kaas.

Han er en af de mange reservister og frivillige i Forsvaret og beredskabet, der fra 2024 hvert år får bedre mulighed for at løse en vigtig samfundsopgave.

Det skydes, at Mikkel Pedersen Kaas’ arbejdsgiver, Netcompany, sammen med Salling Group, Danske Bank, Danfoss og DSB har indgået en aftale med organisationen InterForce om at give medarbejdere, der er reservister eller frivillige i Forsvaret og beredskabet fri fem dage om året for at gøre tjeneste. Med løn vel at mærke.

Anerkendelse har stor betydning
Siden Mikkel Pedersen Kaas begyndte i Hjemmeværnskompagni Eshøj i Tilst for mere end 12 år siden, har han brugt mere og mere tid på sit frivillige virke. I dag er han delingsfører og har rang af løjtnant.

”Den her aftale betyder rigtig meget for mig. Det har altid fyldt noget for mig, at vi i Danmark ikke har haft et samarbejde mellem erhvervslivet og Forsvaret, som jeg ved, man har mange andre steder,” siger han.

Med aftalen oplever han at få en vigtig anerkendelse af at gøre en indsats for samfundet, og at den indsats også kan gøre en forskel for virksomheden.

”Så jeg blev på et personligt plan glad, fordi det gør en forskel i min dagligdag. Men jeg blev også virkelig stolt, og jeg har fået virkelig mange spørgsmål fra både folk i Netcompany og folk, jeg kender i regi af Hjemmeværnet, som synes, det er et kæmpe stort skridt i den rigtige retning,” siger Mikkel Pedersen Kaas.

Indsigt i andre mennesker
Udover det meningsfulde i at løse opgaver for Danmark i forbindelse med opgaver i og uden for landets grænser, er Hjemmeværnet også lig med en masse sociale oplevelser for Mikkel Pedersen Kaas.

”Nogle af mine bedste venner er fra Hjemmeværnet, og jeg får en masse ud af at komme på øvelse en weekend, hvor man virkelig kan få lov til at cleare hovedet for nogle af de ting, der ellers kan fylde,” siger han.

Men selvom han både fysisk og mentalt er langt fra sin arbejdsplads, når han bruger tid i Hjemmeværnet, får han en masse med sig derfra.

”Det betyder meget at komme et sted, der er så anderledes fra det miljø, jeg normalt er en del af gennem jobbet. Jeg møder rigtig mange personer med baggrunde, som jeg på ingen mulig måde ville møde, hvis ikke jeg var en del af Hjemmeværnet,” siger han og fortsætter:

”Indsigten i de mange forskellige typer personligheder, baggrunde og livssituationer gør mig i stand til bedre at møde nye mennesker, hvilket jeg blandt andet ofte gør i jobbet som konsulent. Det hjælper mig med at se ud over min egen næsetip.”

Fremover bliver forskellen mellem det civile job og rollen som løjtnant i Hjemmeværnet mindre markant.

”Det virker som om, at de to ting tidligere har modarbejdet hinanden lidt. Nu vil jeg i højere grad føle, at der i Netcompany er en forståelse for mit frivillige arbejde i Hjemmeværnet, og det synes jeg virkelig betyder noget.”

Læs mere

Kontakt

Handel

Thomas Nissen

Chefkonsulent
Kommunikation & Presse

Liv Østerstrand Rasmussen

Journalist og kommunikationskonsulent