Gemt

Skift dine gamle lysstofrør ud med LED og få tilskud: ​​​​​​​Se hvordan her

15. november 2023

Udfasningen af de mest almindelige lysstofrør på markedet, som danske virksomheder bruger, er påbegyndt. Med udfasningen er det blevet forbudt at producere, men det er tilladt at købe, så der kan blive solgt ud af lagre. Energistyrelsen opfordrer danskerne til at skifte til LED og samtidig få tilskud.

 

 

T5- og T8-typer af lysstofrør har i årtier været blandt de foretrukne lyskilder på danske kontorer, i stalde, lagre, produktionshaller og forretninger, men de er snart fortid. Mange virksomheder har allerede skiftet til LED, men det skønnes, at der stadig hænger mange T5- og T8-rør i Danmark.

Når udskiftningen skal ske, opfordrer Energistyrelsen virksomhederne til at vælge LED og søge tilskud fra Erhvervspuljen.

Potentiale for besparelser
Det er både en gevinst for miljøet og giver økonomisk mening. Konvertering til LED skønnes at være den største kilde til energibesparelser inden for belysning. Vurderinger fra produktionssektoren indikerer, at op mod en tredjedel af den energi, der bruges til belysning, kan spares.

Mange virksomheder er allerede i gang med konvertering til LED og anvender Erhvervspuljen. Siden november sidste år er der modtaget 149 ansøgninger til denne type projekter. Ifølge Energistyrelsen har de et besparelsespotentiale på knap 13.000 MWh årligt.

Beregner viser tilskud på forhånd
Hvis du ønsker at beregne, hvad din virksomhed kan få i tilskud, kan du anvende LED-beregneren på Sparnergi.dk. Beregneren er enkel, og trin for trin kan din virksomhed få svar på, hvor stort tilskud man kan få fra Erhvervspuljen. Man skal bruge de samme oplysninger til ansøgningen, hvilket gør, at man hurtigt er klar til at sende ansøgningen afsted, når man har brugt beregneren på Sparnergi.dk.

Fakta

Udfasning af lysstofrør

  • T5 og T8 lysstofrør udfases, så de ikke længere må bringes på markedet fra 23. august 2023.
  • Forbuddet sker pga. kviksølvindholdet i lysstofrørene ved ophævelse af undtagelser i EU’s RoHS-direktiv.
  • Butikkerne må gerne sælge ud af lysstofrørene, indtil lagrene er tømte, herefter kan man kun købe LED-rør.
  • Eksempler på bygninger med mange lysstofrør: Kontor- og servicevirksomheder, landbrug, industri, lagre, butikker, skoler og institutioner
  • Frem til 2035 vurderes udfasningen af T5 og T8 at spare EU-landene for
    • ca. 220 mia. kr. i pærer, energi og lamper
    • ca. 2,9 ton kviksølvudledninger.

LED-lys

  • Er billigere: En investering i LED-lys er ofte tjent hjem i løbet af få år pga. lavere udgifter til strøm og udskiftning af lys.
  • Holder længere: Et lysstofrør holder typisk 20.000 timer og et LED-rør 30-50.000 timer.
  • Lyser bedre: Typisk forbedres lyskvaliteten ved at skifte fra lysstofrør til LED.
  • Skåner klima og miljø: LED-lys har en mindre klimapåvirkning og indeholder ikke kviksølv.