; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Unges drukkultur ændres ikke alene ved at skærpe reglerne for butikkerne

14. november 2023

Der er fornuftige elementer i forebyggelsesplanen, men også behov for tiltag til mere grundlæggende kulturændringer frem for indretningskrav i butikker, mener Dansk Erhverv.

Regeringen har netop præsenteret sin forebyggelsespakke vedr. unges nikotin-, tobaks- og alkoholforbrug.

Dansk Erhverv støtter en skærpet indsats målrettet forebyggelse af børn og unges tobak-, nikotin-, og alkoholforbrug, så vi sikrer en Røgfri Fremtid i 2030. Vi deler bekymringen i den udvikling, vi ser blandt børn og unge, og støtter det politiske initiativ for at gribe ind og få vendt udviklingen. Børn og unges rygning, nikotin- og alkoholforbrug er en mangefacetteret problemstilling, der kræver en bred og koordineret indsats. Dansk Erhverv og vores medlemmer er i den sammenhæng klar til at påtage sig vores del af ansvaret og tage del i løsningerne. 

Det er positivt, at der nu er indgået en bred politisk aftale om en forebyggelsesplan. Aftalen indeholder flere gode og fornuftige elementer, men samlet set rammes detailhandlen uforholdsmæssigt hårdt.

Forebyggelsesindsats skal også handle om kulturændring
Dansk Erhverv mener, at aftalen forbigår muligheden for at tage fat om problemstillingens rod og fokuserer mest på symptombehandling.

”Der er for lidt og for vagt fokus på den kulturændring, der er behov for i forhold til børn og unges alkoholforbrug. En kulturændring, som både kræver opbakning fra forældrene og indsatser på folkeskoler og uddannelsesinstitutionerne. En effektiv indsats ift. børn og unge kræver en koordineret indsats, hvor man kommer hele vejen om problemstillingerne og en indsats, de rammer børn og unge i øjenhøjde og hvor de befinder sig – uanset om det er fysisk eller på SoMe. Den opgave mener vi ikke til fulde er løftet i aftalen om en forebyggelsesplan,” siger Stine Sjølund Blok, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv forventer og ser frem til, at den del af indsatsen vil adresseres i de kommende delaftaler i den samlede forebyggelsesplan.

Aftale rammer detailhandlen hårdt
Dansk Erhverv mener, at man i aftalen har tildelt detailhandlen en uforholdsmæssig stor del af ansvaret i forhold til alkohol og lægger op til indgribende tiltag, som efter erhvervsorganisationens vurdering ikke vil have den ønskede effekt.

”Dansk Erhverv er imod krav til indretningen i butikkerne. For det første er butikker meget forskellige og vi mener ikke, at der er evidens for, at indretning af butikker i forhold til alkohol har en betydning for børn og unges alkoholindtag.

Aftalen lægger op til, at sanktionsniveaet skærpes markant med højere bødeniveauer, samtidig med at myndighederne får udvidede beføjelser til eksempelvis at anvende mystery shoppers til kontrol og mulighed for at udskrive administrative bøder. Samlet set, mener vi, det rammer detailhandlen meget hårdt og vi må derfor stå fast på, at man fra myndighedernes side respekterer de grundlæggende hensyn til proportionalitet og virksomhedernes retssikkerhed,” siger Stine Sjølund Blok.

Aftalen lægger desuden op til nye lavere alkoholprocentgrænser for salg til de 16-17-årige, som skal håndteres ved kassen i butikkerne. I den forbindelse ville det hjælpe detailbranchen, hvis salgsforbuddet bliver suppleret med et købsforbud, så ansvaret deles, samt et målrettet fokus på udvikling af et digitaliseret aldersverifikationsværktøj.

Afgørende med fokus på illegale markeder og nye salgskanaler i en SoMe-verden
Dansk Erhverv mener, at det er positivt, at aftalen har konkret fokus på systematisk kontrol af den illegale handel både fysisk og gennem digitale kanaler, fx nethandel og sociale medier. Men den kontrolindsats, som aftalen lægger op til, bør være et særskilt fokusområde, som også kan sikre at få ram på de store mængder, der hvert år kommer ind over grænsen.

”Der er behov for en styrket indsats mod den illegale handel i alle de kanaler, hvor den finder sted. Med aftalen er vi ikke overbeviste om, at den del af problemstillingen får tilstrækkelig opmærksomhed, og er det tilfældet, så får vi langt fra den fulde effekt af de foreslåede indsatser aftalen lægger op til,” siger Stine Sjølund Blok.

Kontakt

Handel

Stine Sjølund Blok

Chefkonsulent