Gemt

Dansk Erhverv: Sænk skatterne med 21 milliarder kroner

31. oktober 2023

Dansk Erhverv præsenterer i dag en 2030-plan, der blandt andet indeholder skattelettelser for 21 milliarder kroner for danske virksomheder og for danskerne. Det vil øge arbejdsudbuddet med 14.000 personer i 2030.

imagej8lyao.png

Det skal kunne betale sig at arbejde. Det skal kunne betale sig at drive virksomhed. Og det skal kunne betale sig for virksomheder at investere i ny teknologi, maskiner, uddannelse og forskning.

Derfor er der kun én rigtig ting at gøre: At sænke skatten på arbejde og på erhvervslivet.

Det mener vi i Dansk Erhverv, hvor vi i dag præsenterer en 2030-plan på baggrund af den seneste opjusteringer af det økonomiske råderum. Et centralt punkt i Dansk Erhvervs 2030-plan er skattelettelser til erhvervslivet og til danskerne, både i top og bund.

Dansk Erhvervs 2030-plan indeholder skattelettelser på samlet set 21 milliarder kroner. Det vil ifølge Dansk Erhvervs beregninger øge arbejdsudbuddet med 14.000 personer i 2030.

Konkret anbefaler vi, at:

  • Erhvervsskatterne sænkes med 9 milliarder kroner
  • Personskatterne lettes med 9,6 milliarder kroner
  • Afgifter på grænsefølsomme varer lettes med 2,4 milliarder kroner

Det gør vi, fordi lavere skat er det mest effektive værktøj, vi har til at sikre danske virksomheders konkurrenceevne og til at øge arbejdsudbuddet. Allerede i 2033 vil vi mangle omkring 130.000 kollegaer, hvis vi ønsker at fastholde væksten i beskæftigelsen i de danske virksomheder – og dermed også i dansk økonomi.

Dansk Erhvervs 2030-plan er fuldt finansieret og øger arbejdsudbuddet med over 50.000 personer. Samtidig anviser vi potentiale for yderligere 66.000 i øget arbejdsudbud. Og med 2030-planen løftes BNP med 64 milliarder kroner i 2030.

Lavere erhvervsskatter
For det første skal erhvervsskatternes sænkes med 9 milliarder kroner. Halvdelen af beløbet skal finansieres ved at sanere en række erhvervsstøtteordninger.

Erhvervsstøtteordningerne har vokset sig til et stort kludetæppe, der er blevet til over mange år med skiftende politiske hensyn. Og mange af ordningerne er blevet til som lappeløsninger, der skal kompensere for, at danske virksomheder har et højere skattetryk end vores nabolande.

Derfor mener vi i Dansk Erhverv, at dele af erhvervsstøtteordningerne skal veksles til skattelettelser for erhvervslivet.

Konkret forslår vi, at:

  • Selskabsskatten sænkes fra 22 procent til 19 procent
  • Aktieavancebeskatningen sænkes
  • Skatten på generationsskifte sænkes fra 15 procent til 5 procent
  • F&U-fradraget på 130 procent gøres permanent og uden loft

Lavere personskatter
For det andet skal skatten på arbejde ned. Det skal kunne betale sig at arbejde. Derfor mener vi i Dansk Erhverv, at færre bør betale topskat. Beskæftigelsesfradraget bør øges. Og top-topskatten bør sløjfes.

Konkret foreslår vi, at:

  • Beskæftigelsesfradraget øges med godt 2 procent
  • Indkomstgrænsen for topskatteydere hæves til 800.000 kroner
  • Den bebudede top-topskatten sløjfes

Lavere afgifter på grænsefølsomme varer
For det tredje skal afgifterne på grænsefølsomme varer sænkes, så danske virksomheder står stærkere i konkurrencen mod udenlandske virksomheder.

De høje afgifter betyder i dag, at mange danskere handler især nydelsesmidler på den anden side af grænsen. Derfor forslår Dansk Erhverv, at afgifterne på blandt andet kaffe, mousserende vin og chokolade bliver sænket.

Download hele Dansk Erhvervs 2030-plan nedenunder

Dansk Handlekraft 2030

pdf

Download