Gemt

Det er nødvendigt at justere universitetsuddannelserne

31. oktober 2023

Der er fortsat en række universitetsuddannelser med høj ledighed, men der er også det modsatte. En gennemgang fra Dansk Erhverv viser, at 44 pct. af universiteternes kandidatuddannelser har såkaldt underledighed. Det skal der handles på.

Det har været fulgt med stor opmærksomhed, at der er en række universitetsuddannelser, hvor dimittendledigheden er høj. Mindre opmærksomhed har der været på, at der findes universitetsuddannelser, hvor udbuddet er mindre end efterspørgslen. En gennemgang fra Dansk Erhverv viser, at 44 pct. af universiteternes kandidatuddannelser har haft en underledighed på 20 pct. under gennemsnittet de seneste tre år.

”Det er interessant, fordi den nye universitetsreform jo betyder, at der skal skæres 8 pct. på optaget på universitetsuddannelserne. For Dansk Erhverv er det afgørende, at dette ikke går ud over mangeluddannelserne. Derfor opfordrer vi til, at der reduceres med mere end 8 pct. på de ledighedsudfordrede områder, så der bliver skabt rum til, at der kan optages flere studerende på mangelområderne,” siger Mads Eriksen Storm, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Vil medføre reduktioner
Hvis Christiansborg lytter til Dansk Erhverv, så vil det betyde, at der skal ske større reduktioner på humaniora og naturvidenskab, som har haft systematisk overledighed.

”Omvendt skal der optages flere på samfundsvidenskab og teknisk videnskab, som har systematisk underledighed. Det vil også betyde en forskydning universiteterne imellem. RUC har klart størst overledighed efterfulgt af Aalborg Universitet, mens universiteterne DTU, CBS og ITU bør tilføres flere studiepladser for at imødekomme deres systematiske underledighed. Vi bruger som samfund mange penge på uddannelse, og det er meget vigtigt, at vi bruger dem rigtigt. Både for samfundets skyld, men naturligvis også for den enkelte studerende,” siger Mads Eriksen Storm.

Optaget på universiteterne bør tilpasses

pdf

Download

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil