Gemt

Fra farligt affald til cirkulære, kemiske ressourcer: Forretningsmodellen er helt afgørende for næste skridt

12. oktober 2023

Lægemiddelindustrien anvender årligt mindst 32.000 tons kemiske proceshjælpestoffer, ifølge et forsigtigt skøn. Disse stoffer omfatter højkvalitetssolventer som f.eks. ethanol, IPA (iso-propylalkohol) og acetone, som også indgår i almindelige forbrugerprodukter som rengøringsmidler og lim.


I mange år har lægemiddelindustrien anvendt destillation til at rense brugte solventer, så de kan genanvendes flere gange. Dog opstår der ofte et betydeligt spild i denne proces på grund af dannelse af azeotroper, hvilket resulterer i, at der er vand opløst i solventerne. Dette medfører, at solventerne ikke opretholder den samme høje renhed eller kvalitet efter genanvendelse. Når solventerne ikke længere kan bruges, betragtes de ofte som farligt affald og ender som brændsel til fjernvarme og biogas.

Det har der fra flere sider været et ønske om at få ændret, så de brugte solventer kan gå fra at blive håndteret som farligt affald til at blive en cirkulær ressource. Det kan ske ved anvendelse af en mere kvalificeret oprensning med henblik på, at solventerne kan indgå i cirkulære løsninger, og derved reducerer ressourceforbrug og CO2 aftrykket betragteligt. I et netop afsluttet MUDP - projekt er det dokumenteret, at der kan oprenses langt større mængder og opnås en pharmakvalitet på mellem 99,5 til 99,9 vægt% ved at tilføje en yderligere proces, der bl.a. kan adskille væsker, såkaldt pervaporation som rensemetode. Rent teknisk elimineres risikoen for azeotrop-dannelse og urenheder, fx fra rester af aktivstoffer, fjernes.

Når solventerne ikke længere kan oprenses til den ønskede pharmakvalitet, vil stofferne kunne blive renset op til brug i andre industrier, hvilket betyder, at de brugte solventer ikke længere skal brændes af. I dag sker der en CO2-udledning fra afbrændingen af de brugte solventer, svarende til en udledning på mindst 74.000 tons om året. De oprensede solventer vil erstatte nyproducerede stoffer, hvilket vil betyde en mindre CO2-belastning fra produktionen af nye stoffer.

Forretningsmodellen er helt afgørende for næste skridt
En teknisk løsning er et nødvendigt udgangspunkt for cirkulære løsninger, men en god forretningsmodel er helt central for, at den tekniske løsning kan føres ud i livet. I projektet har der været deltagelse fra både lægemiddelvirksomheder, kemikaliedistributører og brugere af solventerne. Dette har skabt en unik mulighed for at drøfte mulige modeller med hele værdikæden, hvor de enkelte led kan udnytte deres kvalifikationer og viden til fordel for alle.

Med baggrund i de meget positive oprensningsresultater opstod der hurtigt enighed om, at der i fællesskab skal arbejdes på at etablere en ny renseteknologisk virksomhed med placering på Sjælland, hvor flere af lægemiddelvirksomhederne er placeret.

En fælles renseteknologisk virksomhed vil på sigt kunne inddrage solventer anvendt i andre industrier såsom medicoinustrien og fødevareproduktionen. Det vil også være muligt at inkludere brugte solventer fra bl.a. Sydsverige, og der kan skabes grundlag for at etablere tilsvarende anlæg i andre dele af Europa.

En forudsætning for at lægemiddelvirksomhederne vil involvere sig er, at der ikke kan spores nogen former for aktivstoffer – uanset hvor de oprensede solventer efterfølgende ender. Det er en hel central sikkerhed, som lægemiddelvirksomhederne og brugervirksomheder skal have. Det kræver etablering af et effektivt datahåndteringssystem Som det næste skridt i projektet er er der indgivet en ansøgning til Innovationsfonden for at få afklaring på de sidste barrierer, herunder databehandlingen. Når dette er på plads, kan den cirkulære proces forhåbentlig sættes i drift med etableringen af en fælles renseteknologiske virksomhed.

Deltagere i projektet

Vibeke Plambeck, Juraad Aps, projektleder, cand. Jur.

Lundbeck A/s

Leo Pharma

Lif (Brancheforening for lægemiddelvirksomheder i Danmark lægemiddelindustrien)

Christian Olesen Synthesis

Brenntag Nordic

Helm

Univar

Nopa

Aalborg Universitet

DHI

Brancheforeningen Kemi & Life Science

Kosmetik- og hygiejnebranchen

Dansk Erhverv

Kontakt

Klima, energi og miljø

Anette Albjerg Ejersted

Fagchef for Miljø og Cirkulær økonomi