Gemt

Gode takter i klimatilpasningsplan, men vigtigt med blik for andet end Vestkysten

23. oktober 2023

Der er gode takter i den klimatilpasningsplan som regeringen i dag har præsenteret - ikke mindst med hensyn til bekæmpelse af stigende grundvand.

 

”Vi mener i Dansk Erhverv, at det er vigtigt, at vi får indrettet vores samfund til de klimaforandringer og vejrfænomener, som vi netop har oplevet, kan få store konsekvenser for en række områder i Danmark. Derfor er vi også glade for, at regeringen nu er kommet med et bud på en klimatilpasningsplan. Der er gode takter i den, men der er også nogle udeståender. I planen er der fx ikke løsninger på finansieringsproblemer rundt omkring i landet udover forlængelse af sandfodring langs den jyske vestkyst,” siger branchedirektør i Dansk Erhverv Henrik Friis.  

Planen blev oprindeligt lanceret i starten af 2020 i forlængelse af de voldsomme oversvømmelser af byer og lavtliggende områder i forbindelse med de voldsomme skybrud i februar 2020. Nu kommer første del af planen endelig, men den ville ikke have gjort den store forskel i forhold til den voldsomme stormflod, som Danmark lige har oplevet.

Kommunerne har de sidste mange år fremlagt mange planer for både kystbeskyttelse i samarbejde med Kystdirektoratet og klimatilpasning af byer og infrastruktur, men de fleste planer strander pga. manglende finansiering og uenighed om finansiering mellem grundejere, grundejerforeninger og myndigheder (typisk kommunerne).

”Kystbeskyttelse og klimatilpasning kræver en større statslig involvering, herunder medfinansiering og bedre finansieringsadgang for kommuner og spildevandselskaber. Det er ikke nok kun at forlænge finansiering til sandfodring af den jyske vestkyst. Der er langt større samfundsværdier på spil i resten af Danmark,” siger Henrik Friis.

COWI opgjorde for nogle år tilbage, at alene de største kystbyer (over 10.000 indbyggere) risikerede skader de næste 100 år for næsten 1.000 mia. kr., hvis der ikke blev gjort noget i forhold til fremtidens stormfloder og havvandstigning.

”Vi håber derfor, at der kommer mere substans på næste del af den nationale klimatilpasningsplan, så vi kan få en mere effektiv beskyttelse af de meget store samfundsværdier, herunder infrastruktur, boliger og erhvervsejendomme,” siger Henrik Friis.

 

Kontakt

Klima, energi og miljø

Henrik Friis

Branchedirektør
Medarbejderprofil