Gemt

Kommentar: Erhvervslivet investerer nu mest i USA - en god forretning for dansk økonomi

12. oktober 2023

Netop offentliggjorte tal fra Nationalbanken viser, at danske virksomheder øgede deres direkte investeringer i USA til i alt 281 mia. kr. i 2022, svarende til 17% af de samlede investeringer i udlandet på 1.644 mia. kr. Dermed er USA nu rykket ind på en førsteplads som det land, hvor dansk erhvervsliv investerer mest i.

Det er naturligvis meget bemærkelsesværdigt og viser med al tydelighed at USA nu har indtaget rollen som Danmarks vigtigste samhandelspartnet. Når vi måler på den samlede eksport af varer og tjenester indtager USA også førstepladsen som Danmarks største samhandelspartner. I 2022 eksporterede de danske virksomheder varer og tjenester for i alt 290 mia. kr. til USA. Det er en eksport, der understøtter i omegnen af godt 90.000 danske job.

En stor del af fremgangen i de direkte investeringer til USA kommer fra investeringer i vindmøller. Dertil er det særligt koncerner som Ørsted, Novo Nordisk, Danfoss, Vestas og DSV, der har øget deres investeringer i USA mærkbart over de seneste år. Her spiller det naturligvis også en afgørende rolle, at en stor del af den medicin der sælges i USA produceres på danskejede fabrikker i USA.

Ser man bort fra USA, så havde de danske virksomheder flest investeringer i vores tre nabolande, Storbritannien, Tyskland og Sverige, der også tidligere indtog førstepladsen som de danske virksomheders foretrukne investeringslande.

De seneste års øgede investeringer i udlandet er en rigtig god nyhed for dansk økonomi. Ved at investerer i udlandet står de danske virksomheder stærkere i den globale konkurrence. Virksomhederne kommer tættere på deres primære marked og får dertil adgang til yderligere udenlandsk arbejdskraft. Den del af eksporten, der ikke krydser den danske grænse, udgør derfor også en vigtig hjørnesten i dansk økonomi i øjeblikket.

Bagsiden af medaljen er dog, at virksomhedernes øgede tilstedeværelse i udlandet også gør dem mere sårbare over for de protektioniske vinde, der blæser hen over verdensøkonomien i øjeblikket. Eksempelvis kan danske virksomheder, der eksporterer til USA direkte fra Kina, blive direkte berørt af en eskalerende handelskrig.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil