Gemt

Affaldssortering på arbejdspladsen – hvad er kravene?

11. september 2023

I Danmark er der krav til, at affald på arbejdspladser skal sortereres. I 2023 trådte nye krav i kraft, og fra 2025 øges tilsyn med affaldssortering ved virksomhederne. Derfor er det en god ide allerede nu at være opmærksom på kravene.

 

Erhvervsvirksomheder har i flere år skulle sortere deres affald, så affald der kan genbrugs, genanvendes eller på anden måde udnyttes, bliver udsorteret. Fra 2023 trådte nye krav i kraft i forhold til husholdningslignende affald fra erhverv.

Hvad skal sorteres?

Virksomheder skal som udgangspunkt sortere alt affald egnet til materialenyttiggørelse. Af Affaldsbekendtgørelsen fremgår det, at affald egnet til materialenyttiggørelse er:

  • Glasaffald, metalaffald, plastaffald, papiraffald, papaffald, madaffald, haveaffald, træaffald, tekstilaffald, mad- og drikkekartonaffald, genanvendeligt farligt affald, herunder batterier og elektronik, genanvendeligt PVC-affald, andet affald, der er egnet til materialenyttiggørelse.

Her skal man særligt være opmærksom på det sidste punkt, andet affald, der er egnet til materialeudnyttelse, som fastlægger, at det ikke er en udtømmende liste. Har I andre affaldsfraktioner end de nævnte, så kan der også være krav til, at I udsorterer det fra restaffaldet.

De nye krav fra 2023

Siden 1. jan. 2023 har der været krav til, at virksomheder sorterer deres husholdningslignende affald i overensstemmelse med sorteringskriterierne i bilag 6 i Affaldsbekendtgørelsen. Husholdningslignende affald, er affald som er frembragt af virksomheder og som i sammensætning svarer til affald fra private husholdninger.

Der er sorteringskriterier for 10 affaldsfraktioner, hvilket er; madaffald, papir, pap, glas, metal, plast, mad- og drikkekartoner, farligt affald, tekstilaffald og restaffald.

Affaldet skal som udgangspunkt sorteres særskilt, altså skal man have en spand til hver affaldsfraktion f.eks. en til metal og en anden til plast. For husholdningslignende affald er følgende kombinationer dog tilladt at indsamle i samme spand:

  • Papiraffald og papaffald.
  • Metalaffald og glasaffald.
  • Metalaffald og plastaffald.
  • Plastaffald og mad- og drikkekartonaffald.
  • Metalaffald, plastaffald og mad- og drikkekartonaffald.

Få mere viden om reglerne – deltag i webinar d. 27. okt. 2023

Deltag i Dansk Erhvervs webinar om affaldssortering ved erhverv. På webinaret bliver reglerne for affaldssortering på arbejdspladsen gennemgået. Derudover vil reglerne for, hvem der må indsamle jeres affald, samt øget krav for både administrative og fysiske tilsyn med affaldssortering, blive præsenteret. Webinaret finder sted d. 27. okt. kl. 10.30 – 11.30

Kontakt

Klima, energi og miljø

Marianne Ladekarl Thygesen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil