{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
07. september 2023
En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at mange ledige fortsat søger stillinger, som de i virkeligheden slet ikke vil have. Mere end halvdelen af erhvervsorganisationens medlemmer har således oplevet fænomenet. I hver fjerde af tilfældene var det først til samtalen eller endda endnu senere, at det stod klart, at ansøgeren faktisk ikke ville have jobbet.
”Det værste ved de her tal er, at de viser, at mange ledige ikke udgør det rekrutteringspotentiale for virksomhederne, som mange politikere går og siger. Virksomhederne opgiver at besætte i størrelsesorden 6.500 stillinger pr. måned. Det løber op i rigtig mange forgæves rekrutteringer i løbet af et år og konsekvensen af denne trafik er, at i tusindvis af ubesatte stillinger går tabt. Og når virksomhederne udover mangel på kvalificerede kandidater til jobbene også skal bruge ressourcer på ’falske ansøgere’, der i virkeligheden ikke ønsker jobbet, gør det kun rekrutteringsproblemerne værre, end de er i forvejen,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.
Peter Halkjær peger på, at hvis flere ledige reelt stod til rådighed for de job, de får tilbudt, ville det gøre en positiv forskel i forhold til virksomhedernes rekrutteringsudfordringer.
”Virksomhederne har i forvejen kæmpe udfordringer med at finde motiverede og kvalificerede kandidater til ubesatte stillinger, og ressourceforbruget bliver banket yderligere i vejret. Det er udtryk for en udbredt mangel på respekt for reglerne i dagpengesystemet og også mangel på forståelse for den situation, det bringer virksomheden i, når så mange først springer fra sent i rekrutteringsforløbet. Jo senere, man springer fra i rekrutteringsforløbet, desto vanskeligere en situation stiller det virksomheden i,” siger Peter Halkjær.
Manglende rådighed skyldes tre ting
Når otte ud af ti af de uinteresserede ansøgere er ledige jobsøgende og at ansøgeren i mere i halvdelen af tilfældene, ifølge virksomhederne, kun søgte, fordi det var et krav fra jobcenteret eller a-kassen. så tyder det på et udbredt problem blandt ledige med at leve op til kravet om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.
”Problemet med manglende rådighed kan handle om tre ting – enten er mange ledige ikke klar over, at det forventes af dem, at de skal stå til rådighed – eller også er det for nemt at ’snyde systemet’ på grund af manglende opfølgning fra a-kassernes og jobcentrenes side – eller også er sanktionerne ikke skrappe nok. Uanset forklaringen, er det især a-kasserne, som står med størstedelen af ansvaret, men også jobcentrenes opgave at sikre, at ledige lever op til kravet om at stå til rådighed for de job de får tilbudt,” siger Peter Halkjær.
Dansk Erhverv appellerer til at den ekspertgruppe, som regeringen nedsatte før sommerferien, der har til opgave at se på, hvordan et nyt beskæftigelsessystem kan se ud, bruger en del af kræfterne på at finde en løsning på problemet med manglende rådighed blandt ledige.
Læs Dansk Erhvervs analyse her, eller download den nederst på siden ⇓