Gemt

VEU-trepartsaftale med digital satsning, øget offentlig medfinansiering og penge tilbage til virksomhederne

12. september 2023

Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik her til aften en trepartsaftale om voksen-, efter- og videreuddannelse. Dansk Erhverv roser aftalen, som bl.a. sikrer offentlige investeringer i digital læring og takstforhøjelser på AMU og tilbagebetaler 160 mio. kr. til virksomhederne i opsparede VEU midler.

Trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter om VEU er en varig aftale, der afløser den tidligere trepartsaftale fra 2017 og gør en række af tidligere aftales elementer permanente, herunder Omstillingsfonden og 100 pct. VEU godtgørelse.

Viceadministrerende direktør Laurits Rønn roser aftalen og siger:

”Det er en god aftale, som peger ind i fremtiden og tager et stort skridt i retning at modernisere AMU-systemet, så det bliver bedre rustet til at klæde arbejdsstyrken på til den grønne og digitale omstilling.

Dansk Erhverv har længe efterlyst offentlige investeringer i en national digital transformation af AMU-systemet, som er mere analogt end digitalt. Uden investeringer i både hardware og software, som muliggør anvendelsen af nye teknologier, digitale læremidler og digitale afholdelsesformer i AMU, vil virksomheder og medarbejdere vende systemet ryggen, Med aftalen tages der et stort skridt i den retning.

Jeg er særlig glad for, at det lykkedes at få opbakning til at sende 213 mio. kr. tilbage til virksomhederne, som er blevet opkrævet for meget i VEU-bidrag igennem årene.

Endelig er det også vigtigt, at der nu er enighed om at løse udfordringerne med at give internationale medarbejdere adgang til certifikat- og myndighedskurser og anvende digitale afholdelsesformer.”

Hovedpunkterne i aftalen er:

  • En varig aftale med øget offentlig medfinansiering af voksen- og efteruddannelse – herunder permanentgørelse af midlertidige takstforhøjelser på 120 mio. kr.
  • Tilbagebetaling på 213 mio. kr. af opsparede VEU-midler – heraf 160 mio. kr. til private virksomheder i 2023
  • National strategisk satsning på digital læring
  • Omstillingsfonden videreføres og bliver fremadrettet finansieret af staten. Herudover afsættes årligt 15 mio. kr. efteruddannelse af beskæftigede på professionsbachelorniveau
  • VEU godtgørelse svarende til 100 pct. af højeste dagpenge permanentgøres
  • Fokus på at løse udfordringer med at give internationale medarbejdere adgang til certifikat- og myndighedskurser og gøre det muligt at afholde nogle kurser digitalt.
  • Rammerne for en ny udbudsmodel bliver undersøgt nærmere i en referencegruppe
  • Etablering af national alliance om basale kompetencer med større virksomheder

Kontakt

Direktionen

Laurits Rønn

Viceadm. direktør
Medarbejderprofil
Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Stine Pilegaard Jespersen

Underdirektør
Medarbejderprofil