Gemt

Dansk Erhverv: Mænds udfordringer i uddannelsessystemet skal løses

11. april 2024

En ekspertgruppe om køn og uddannelse under Undervisningsministeriet er netop kommet med en række anbefalinger, der skal mindske kønnets betydning i uddannelsessystemet. Der er gode anbefalinger, men der skal også handling til, lyder det fra Dansk Erhverv.

Gennem en række år har det været sådan, at mænd og drenge får dårligere karakterer end kvinder og piger gør. Samtidig klarer mænd sig gennemsnitligt også dårligere, end kvinder gør, når det gælder uddannelse ud over grundskolen.

”Vi ser for eksempel i dag, at det særligt er mænd, der slet ikke får en uddannelse ud over grundskolen. Det skal der gøres noget ved. Det er en af de største uddannelsesmæssige problemstillinger, at den ene halvdel af befolkningen har det så meget vanskeligere i uddannelsessystemet end den anden. Det er overordentligt positivt, at der nu kommer politisk fokus på problemet,” siger Mads Eriksen Storm, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv. 

Behov for tidlig indsats
Ekspertgruppen foreslår bl.a. efteruddannelse af lærere og pædagoger, lige som den understreger behovet for flere mandlige pædagoger og at der arbejdes med højere forventninger til drengene, hvilket kræver mere forskning på området. 

”Det er vigtigt, at der kommer mere viden helt ud på den enkelte skole og i den enkelte børnehave. Drenge er bagud på point allerede, når de møder første dag på gul stue. Der er en række anbefalinger til indsatser og tiltag, som helt sikkert vil mindste betydningen af køn. Udspillet fra ekspertgruppen er et rigtigt godt grundlag for at komme videre,” siger Mads Eriksen Storm. 

Kønsbarrierne skal nedbrydes
Ekspertgruppen har også fokus på, at kønsstereotype opfattelser af bestemte stillinger skal nedbrydes, og at det er evnerne og ikke kønnet, der har betydning for unges uddannelsesvalg.

”Det kønsstereotype uddannelsesvalg fastholder et kønsstereotypt arbejdsmarked, hvor kvinderne tager sig af omsorg, mens mændene står for håndværk og teknik. At det ene køn ikke kan se sig selv på en række uddannelser, betyder mangel på arbejdskraft. Vi vil meget gerne være med til at nedbryde barriererne, så vi for eksempel også kommer til at se flere kvinder inden for håndværk, økonomi og it, siger Mads Eriksen Storm.  

Skal være mere konkret
Dansk Erhverv finder dog, at ekspertgruppens anbefalinger er lidt for uforpligtende.  

”Det er helt afgørende, at vi får taget livtag med det kønsskæve uddannelsessystem. Vi savner nogle mere konkrete målsætninger og indsatser, der forpligter såvel institutioner som kommuner på at igangsætte initiativer. Målsætningen må være, at alle børn bliver så dygtige som deres evner rækker – uanset køn, siger Mads Eriksen Storm.

Da ekspertgruppen kun forholder sig til Undervisningsministeriets område, og dermed kun til børn bliver 18 år, mener Dansk Erhverv ikke, at vi er i mål.  

”Der er en række problemer på såvel de videregående uddannelser som på arbejdsmarkedet. Vi mener derfor, at der er behov for en egentlig kønskommission, der kan se på tværs af systemet og helt ud på arbejdsmarkedet,” siger Mads Eriksen Storm.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil