{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
02. april 2024
Familievirksomheden PL Hotels står over for et kæmpe dilemma.
De vil gerne udvikle alle hoteller i kæden, så de følger med tiden, tiltrækker turister, og skaber arbejdspladser på Vestkysten.
Men de tør ikke at kaste penge efter det. For de risikerer at mangle penge til noget vigtigt, nemlig generationskifteskat.
Når PL Hotels skal overdrages til næste generation, risikerer familien at skulle betale 56 procent i generationsskifteskat. Heraf 42 procent i aktieavancebeskatning og 15 procent i arveafgift, som alle andre familieejede virksomheder skal betale.
Årsagen er, at PL Hotels er en såkaldt pengetank med passiv kapitalanbringelse.
”Konklusionen er desværre, at det ikke længere giver mening at udvikle hotellerne. Hvis vi investerer i udvikling, vil det naturligvis dræne virksomhedens kassebeholdning,” siger Peter Christian Petersen og fortsætter:
”Det betyder, at vi kommer til at mangle likviditet til arve- og aktieavancebeskatning.”
Vi mødes med Peter Christian Petersen, på Hjerting Badehotel, få skridt fra vandkanten ved Vadehavet. Han er sammen med sine fire børn medejer af flere hoteller på Vestkysten, heriblandt Hjerting Badehotel.
Fra facaden er der en fantastisk udsigt over Skallingen og den ubeboede ø, Langli.
Sådan har det været i over 100 år. Byggeriet af Hjerting Badehotel begyndte nemlig allerede i efteråret 1914, ovenpå den grund, hvor den nedbrændte Hjerting Kro havde været i over 200 år.
Peter Christian Persen og hans børn har alle en dyb forankring i lokalområdet og har dedikeret sig til at styrke dansk turisme med udgangspunkt i Vadehavet.
En stor mulighed for unge mennesker
PL Hotels har et særligt forretningskoncept. Og det er netop det, der er årsagen til, at skattemyndighederne betragter hotelkoncernen som passiv.
PL Hotels A/S opkøber hoteller og giver dem en fuld makeover både fysisk og digitalt. Virksomheden ejer både bygninger, inventar, goodwill og den digitale infrastruktur.
Når hotellet er rentabelt og kan stå på egne ben, finder man en dygtig forpagter, som overtager den daglige hoteldrift og driver hotellet i et nært samarbejde.
"Det skaber mange muligheder for særligt unge mennesker, som vil ind i branchen. Det er så godt som umuligt at låne penge til opkøb og renovering af hoteller og restauranter, særligt lidt udenfor de store byer,” siger Peter Christian Petersen, og uddyber:
”Det problem har vi løst med vores selskabskonstruktion, og det skaber virkelig mange arbejdspladser og dermed også skatte- og momsindtægter."
I dag har PL Hotels cirka 200 personer direkte ansatte og mange indirekte tilknyttede arbejdspladser.
I modsætning til normale ejer/lejer-forhold så ejer Peters virksomhed ikke blot bygningerne, men som nævnt ’hele pakken’, med undtagelse af personalet på hotellerne. Dog er det skrevet ind i kontrakterne, at han også har ansvaret for at drive hotellerne videre i en periode, hvis forpagteren går konkurs. På den måde skal han altid have en form for beredskab og være engageret i den daglige drift.
"Det er derfor ikke helt ligegyldigt, hvem der lejer sig ind. Det skal være de rigtige. Det er ikke ligesom et normalt erhvervslejemål. Vi har hånden på kogepladen på en helt anden måde," fortæller han.
Det er dog netop denne selskabskonstruktion, som nu skaber udfordringer i forhold til generationsskifte.
Selvom det er åbenlyst, at det samlede selskab driver hotel- og restaurationsvirksomhed, så er det også udenfor enhver tvivl, at den nuværende konstruktion placerer dem som en såkaldt pengetank, hvis man spørger revisionshusene.
Tilbage i januar deltog hele familien i Turismens Årsdag 2024 hos Dansk Erhverv. Her opfordrede erhvervsminister Morten Bødskov (S) det private erhvervsliv til at øge investeringerne i turismeerhvervet.
Noget, som familien meget gerne vil, men som de nuværende skatteregler forhindrer:
"Vi har flere projekter i skuffen, som nu er sat på pause, indtil der kommer mere klarhed omkring beskatningsreglerne for generationsskifte. Det var lidt provokerende at blive bedt om at øge investeringerne, velvidende at hver eneste øget investering vil forværre den skattemæssige situation, vi står i. Det må og skal der ses på. Vi er langt fra de eneste, som står i sådan en situation, men nu står vi frem med det."
Carl Andersen, politisk konsulent for familieejede virksomheder i Dansk Erhverv, har i flere år beskæftiget sig med de familieejede virksomheders rammevilkår og er selv overrasket over, hvor meget praksis for hvad skattemyndighederne mener er passiv kapitalanbringelse, er blevet udbredt de seneste år:
"Det har efter min bedste overbevisning aldrig været ønsket for politikerne at strafbeskatte aktive hotelvirksomheder eller lignende, som vi har set flere eksempler på de seneste år."
Pengetanke er…
Hvis mindst 50 procent af et selskabs finansielle aktiver eller indtægter stammer fra strømme, som anses for passiv kapitalanbringelse, for eksempel fast ejendom, kontanter, værdipapirer, lejeindtægter el.lign., så mistes retten til skattemæssig succession af aktieavancebeskatningen ved generationsskifte.
Det betyder, at selskabets aktiver realiseres og beskattes ved generationsskifte, fremfor det som er tanken med et generationsskifte: at arvingen indtræder i arveladerens juridiske ejerforhold efter en mulig betaling af bo- og gaveafgift. Det ærgrer Peter rigtig meget:
"Det absurde er, at det er muligt for os at komme ud af denne kategorisering ved at lave alle mulige juridiske krumspring, da vores forretning ér aktiv – også i skattemæssig forstand – men ikke med den nuværende opbygning. En opbygning, som vi ønsker at bevare, for at fastholde mulighederne for at unge forpagtere kan komme ind og drive kvalitetshoteller uden at skulle gældsætte sig til op over begge ører,” siger Peter Christian Petersen.
Formålet med pengetanksreglen er at forhindre, at et selskab uden noget andet formål end opbevaring af passive investeringer eller kolde kontanter, kan opnå skattemæssige fordele ved generationsskifte. Udlejningsvirksomheder har længe haft udfordring med pengetanksreglen og har af flere omgange råbt op om problemstillingen.
"Det interessante er, at netop hoteldrift er en klar undtagelse fra pengetanksreglens hovedregel om, at lejeindtægter betragtes som passiv indkomst. Alternativt ville hoteller have svært ved at blive generationsskiftet. Hvis man ser på den samlede konstruktion her, så er der tale om hoteldrift. Blot med en alternativ juridisk opbygning end vi normalvis ser. Det accepterer den gældende skattelovgivning bare ikke, hvilket skaber dette utilsigtede problem for familien,” siger Carl Andersen.
Dansk Erhverv arbejder på, at der i forbindelse med forhandlingerne om forbedrede rammevilkår for generationsskifte af familieejede virksomheder, sættes fokus på forbedringer af pengetanksreglen:
"Skatteministeren har meddelt, at den skematiske værdiansættelse og den reducerede arveafgift burde være realiseret fra 2025. I den forbindelse er det oplagt at lave et servicetjek af værnsreglerne for at sikre sig, at den rammer de virksomheder, som politikerne reelt ønsker, og ikke det, som retspraksis over en årrække har udviklet sig til," afslutter Carl Andersen.
PL Hotels
Peter Christian Petersen og hans fire børn ejer hotelkoncernen PL Hotels A/S gennem Bugten Holding ApS sammen med E. Bank Lauridsen Holding A/S.
PL Hotels A/S består af: