{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
DANSK ERHVERV | PERSONALE | 23. AUGUST
Det siger reglerne
Hvis en arbejdsgiver ønsker at ændre væsentligt i medarbejderens ansættelsesvilkår, betragtes dette som en opsigelse af medarbejderen med et tilbud til medarbejderen om genansættelse på nye vilkår. Det betyder, at ændringen som udgangspunkt først træder i kraft efter udløbet af medarbejderens opsigelsesvarsel, og at medarbejderen kan sige nej til den nye stilling og dermed betragte sig som opsagt.
Sagen kort
Sagen drejede sig om to tjenestemænd og en overenskomstansat medarbejder, der var ansat i skatteforvaltningen. De blev alle pålagt at flytte arbejdssted som led i en større omorganisering af skattevæsenet.
Arbejdsgiveren havde til brug for vurderingen af, om mertransporttiden udgjorde en væsentlig stillingsændring, udarbejdet en oversigt over bl.a. det daglige tidsforbrug og havde beregnet antallet af kilometer fra bopælen til det nuværende arbejdssted og til det nye arbejdssted. Arbejdsgiveren benyttede Krak.dk til at beregne mertransporttiden på baggrund af kørsel i egen bil.
Hvis mertransporttiden blev beregnet til 60 minutter for tjenestemænd og 45 minutter for overenskomstansatte, vurderede arbejdsgiveren, at der kunne være tale om en væsentlig stillingsændring, som medarbejderne skulle partshøres om. Arbejdsgiveren havde også i vurderingen lagt vægt på, om medarbejderne havde kørekort og havde en bil til rådighed i husstanden. Arbejdsgiveren tog ikke stilling til, om medarbejderen benyttede sig af bilen eller havde mulighed for det. Arbejdsgiveren traf efter partshøringen afgørelse om, at merttransporttiden ikke lå udover, hvad medarbejderne skulle tåle.
Medarbejderne mente bl.a., at mertransporttiden ville være betydeligt højere på grund af de konkrete trafikforhold.
Afgørelsen
Landsretten udtalte, at der hverken i overenskomster eller lovgivning er regler for, hvordan mertransporttiden skal opgøres ved flytning af medarbejdernes arbejdssted i forbindelse med vurdering af, om flytningen af arbejdsstedet kan ske inden for den almindelige ledelsesret, eller om det er en væsentlig stillingsændring. Dette beror derfor på en konkret og individuel vurdering af omstændighederne.
Landsretten fandt, at arbejdsgiveren var berettiget i at tage udgangspunkt i transport i bil med det tidsestimat, der følger af Krak.dk, hvilket også følger af tidligere retspraksis. Vurderingen af, hvilken betydning flytningen af arbejdsstedet havde, ville dog altid bero på en konkret og individuel vurdering af en medarbejders forhold, og derfor kunne Krak.dk alene være et udgangspunkt.
Arbejdsgiveren burde i sin vurdering have inddraget medarbejdernes synspunkter om bl.a. særlige helbredsforhold, hidtidigt kørselsmønster, adgang til bil, kørekortsforhold og myldretidstrafik på strækningen.
På den baggrund fandt landsretten, at flytningen af arbejdsstederne for to af medarbejderne udgjorde en væsentlig stillingsændring, men at det ikke udgjorde en væsentlig stillingsændring for den sidste medarbejder.
Dansk Erhverv bemærker
Dommen er i tråd med tidligere retspraksis om, at Krak.dk kan anvendes ved vurderingen af mertransporttiden ved flytning af arbejdsstedet, men at arbejdsgiver altid skal foretage en grundig og individuel vurdering af medarbejdernes forhold.
Det er vigtigt, at man som arbejdsgiver tager højde for medarbejderens konkrete situation og transportmuligheder, da en ændring af arbejdsstedet, der ikke umiddelbart forekommer væsentlig, efter omstændighederne vil kunne anses for en væsentlig stillingsændring med deraf følgende risiko for krav om en godtgørelse for usaglig opsigelse mv.
Dansk Erhverv opfordrer sine medlemmer til at søge rådgivning, hvis der er tvivl, om en stillingsændring er væsentlig.
Nyheden er skrevet på baggrund af Østre Landsrets dom af 12. juni 2024 i BS-49060/2021-OLR