Gemt

GANNI vinder kopikamp mod amerikansk gigant: Derfor er det vigtigt

22. august 2024

Sø- og Handelsretten har givet den danske virksomhed Ganni medhold i en sag mod den store amerikanske skokoncern Steve Madden. Sagen er en sejr for modebranchen, som ellers har haft meget svært ved at få tillagt ophavsret i den type sager.

Sagen vedrørte en tvist mellem modevirksomheden GANNI A/S og Steve Madden Ltd., en børsnoteret amerikansk skogigant. GANNI havde designet en sko kaldet "Buckle Ballerina," som blev lanceret i november 2021 og som siden er blevet en signaturstil for virksomheden. Skoen blev efterlignet af Steve Madden og solgt worldwide –herunder på det danske marked - via nettet.

GANNI påstod, at Steve Maddens sko, kaldet "GRAND AVE," krænkede GANNIs rettigheder, da denne sko lignede Buckle Ballerina-skoen for meget.

GANNI anmodede derfor Sø- og Handelsretten om at nedlægge et forbud mod, at Steve Madden markedsfører, fortsat sælger, importerer og eksporterer GRAND AVE-skoen i Danmark.

Sø- og Handelsrettens kendelse
I forbudssager tager Retten i princippet kun foreløbig stilling til sagens indhold, og afgør alene om en given aktivitet skal stoppe nu og her. Det kræver, at klageren formår at godtgøre, at klager ikke kan vente på en endelig afgørelse i en normal retssag, hvilket som bekendt kan tage et par år. Efter kun 2,5 måneders sagsbehandling nedlagde Retten den 9. august 2024 forbud mod Steve Maddens fortsatte salg og markedsføring ind i Danmark af kopier af GANNI´s bedst sælgende sko nogensinde, the Buckle Ballerina.

Sø- og Handelsretten statuerede samtidig, at GANNIs sko er beskyttet efter såvel ophavsretsloven og efter markedsføringsloven. Eftersom modebranchen i høj grad bærer præg af, at aktører i branchen inspirerer hinanden, er det yderst sjældent, at en modetøjsproducent meddeles ophavsret.

Andre regler i USA
Mange danske og europæiske virksomheder oplever, at når de begynder at sælge deres produkter i USA, så bliver de kopieret, hvilket er meget vanskeligt at imødegå, idet brugskunst som udgangspunkt ikke beskyttes i USA. Efterfølgende begynder kopisterne ofte at sælge kopierne ind i EU. GANNI sagen viser dog, at hvis der sælges online ind i EU/Danmark, så kan krænkelsen under visse omstændigheder standses ved et fogedforbud ved danske domstole eller andre domstole i EU.

Krænkelsessager kan også behandles af Designnævnet
Som et alternativ til domstolene kan krænkelsessager også behandles af Designnævnet, som har en række specialister til at afgøre en sag hurtigt og grundigt. Designnævnets afgørelser er dog ikke bindende, medmindre parterne forinden aftaler andet. En sag koster typisk 25.000,- kr.

 

Kontakt

Handel

Sven Petersen

Erhvervsjuridisk fagchef
Medarbejderprofil