Gemt

Lars Ramme: Overturisme er en myte, og turistskat er en dårlig idé

07. august 2024

Er der for mange rullekufferter i København? Fordriver turisterne de lokale, og burde vi indføre turistskatter? Nej, tværtimod. For turistskatter vil gøre Danmark mindre attraktivt.

Kommentar af Lars Ramme, branchedirektør for turisme, oplevelse og kultur i Dansk Erhverv

En solrig sommerdag for et par uger siden kørte jeg fra vestkysten ind til DR i Aalborg for derfra at deltage i P1's Debat med overskriften: Turist go home?

Jeg var i selskab med venlige mennesker, der dog mestendels argumenterede med følelser og ikke fakta. Det er dog en god og vigtig debat. For i debatten om påstået overturisme, mangler fakta.  Manglende fakta har også ledt til at forslag om turistskatter florerer. Men turistskat er ikke vejen frem.  

Beskatningen af turister i Danmark er i forvejen langt højere end i stort set alle andre lande og hver eneste dag fravælger turister Danmark på grund af prisniveaut. Det er uopfindsomt bare at skrue på skatten, som der kun er kunden til at betale. Mere end 53 mia. kr. som gæster bruger i Danmark, ender i offentlige kasser i form af moms, skatter og afgifter. De 53 mia. kr. finansierer bl.a. børnehaver, grøn omstilling og kollektiv trafik.

Dansk Erhverv tager virksomhedernes, deres mere end 150.000 medarbejderes og gæsternes parti. Og gør man det, tager man danskernes parti. Uanset vokale stemmer, så skal følelser bestemt anerkendes. For det er naturligvis rigtigt, at hvor der er turister, er der friktion. Hvor der er mennesker, er der friktion. Det er der på en banegård, i supermarkeder, i svømmehallen og i enhver skoleklasse. Debatten er dog desværre skæv. Og det suverænt store flertal høres sjældent.

Danskerne bakker op
Heldigvis er danskernes opbakning til turismen i Danmark massiv, viser VisitDenmarks årlige analyse. 78 pct. af danskerne mener, at der er flere positive end negative konsekvenser for hele Danmark. Kun 2 pct. mener, at der er flere negative konsekvenser for Danmark og deres lokalområde. Og måske overraskende, så er det borgerne i de mest turismeprægede områder, der er mest positive. Danskerne oplever at turisme bidrager positivt til den lokale økonomi, det lokale handelsliv og beskæftigelsen i lokalområdet. Turismen bidrager også til udvalget af restauranter og spisesteder, udvalget af kultur og aktiviteter samt stemningen/livet i lokalområdet.

Turismen er vigtig for Danmark, da den skaber vækst og velstand. Det estimerede turismeforbrug var på 164 mia. kr. i 2023. Antallet af lønmodtagere i turismens virksomheder er på ca. 154.000. Der kan være flere grunde til, at enkelte oplever overturisme. Dels er det svært at adskille expats, udvekslingsstuderende og indvandrere fra turister. I Københavns Kommune er op imod 1/3 af indbyggerne udlændinge eller med udenlandsk herkomst.

Ved kysterne er der en massiv trend hvor danskerne benytter naturen mere og mere. De løber, cykler, vandrer, lystfisker og dyrker vandsport mere end nogensinde før. Det bør vi glæde os over. Går vi faktabaseret til værks er der i Danmark i international sammenligning meget lidt turisme. Målt på intensitet (antal turister i.f.t. indbyggere) er Danmark i Europa langt nede på listen, der ikke overraskende toppes af lande som Malta, Cypern og Kroatien. Men også meget store lande som Spanien og Frankrig er foran Danmark. Målt på densitet (antal turister i.f.t. areal) er billedet det samme. Og zoomer vi ind på turismeområderne, så er billedet endnu mere tydeligt og København, Aarhus, Blåvand eller Fanø tåler ingen sammenligning med Venedig, Dubrovnik, Amsterdam eller Barcelona. For ikke at tale om Lido’en, Costa Brava, Kreta eller Mallorca.

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil