Gemt

Status på kortbetalingsberedskabet i Danmark – offline betalinger i en krisesituation

20. august 2024

Danskerne betaler primært digitalt, og i 2023 stod digitale betalingsløsninger for ca. 9 ud af 10 betalinger i fysisk handel. Selvom betalingsinfrastrukturen i Danmark er yderst sikker, er det dog fortsat vigtigt at have et betalingsberedskab, der er klar i nødsituationer.

I en ny statusrapport fra Betalingsrådet fra juli 2024 gennemgås vigtigheden af et robust betalingsberedskab. I tilfælde af at det ikke er muligt at betale for basale fornødenheder i butikker som normalt, arbejder Betalingsrådet sammen med andre relevante aktører på at sikre et samfundsdækkende betalingsberedskab med betalingskort i Danmark. Særligt fokuseres der på at få etableret et betalingsberedskab, der kan sikre offline-betalingsløsninger.

Udgangspunktet for et offline-kortbetalingsberedskab i Danmark er positivt, da de fleste voksne allerede har betalingskort, der kan bruges til offline-betalinger – altså kortbetalinger, der ikke kræver en forbindelse til betalingssystemerne på tidspunktet for betalingen. Desuden er det muligt for de fleste fysiske butikker at acceptere offline-kortbetalinger, for eksempel i tilfælde af internetnedbrud. Dette solide fundament har været basis for Nationalbankens anbefalinger til et hjemmeberedskab. Nationalbanken og Betalingsrådets anbefaling om et beredskab inkluderer en række konkrete råd for at hjælpe borgerne i deres forberedelser til at kunne klare sig selv i op til tre døgn. Rådene er vejledende og er udarbejdet, så de kan tilpasses den enkeltes behov og forhold.

Den aktuelle status på kortbetalingsberedskabet er, at mindst 82 pct. af borgere over 18 år med et betalingskort kan betale offline med et kort, der kan indgå i et kortbetalingsberedskab i mindst en uge.

Aktuelt kan alle Dankort, herunder Dankort-delen af co-badgede Visa/Dankort og Mastercard Dankort samt de fleste Mastercard indgå i et kortbetalingsberedskab. Samtidig har butikkerne i dagligvarekæderne kapacitet til at lagre betalinger på betalingsterminalerne fra et par dage i de travleste butikker og op til over en uge.

Fremadrettet er det særlig vigtigt, at følgende fem forudsætninger er opfyldt, for at betalingskort kan udgøre et virksomt og samfundsdækkende betalingsberedskab i Danmark:

  1. At kortselskaber tillader offline-kortbetalinger, og tilladelsen som minimum skal gælde i samfundskritiske butikker.

  2. At andre aktører, såsom kortindløsere og terminaludbydere, accepterer og muliggør offline-kortbetalinger, da det er disse aktører, der fastholder det direkte kundeforhold til butikkerne med leverancen af software og hardware, der muliggør kortbetalinger.

  3. At kortudstedere udsteder betalingskort, som kan foretage offline-kortbetalinger, herunder skal betalingskortet kunne bruges til basalt forbrug af fornødenheder i en længere periode.

  4. At hæftelsesansvaret er klart og på forhånd accepteret, da offline-kortbetalinger ikke kan tjekkes op mod online-kontroller, og hæftelsesansvaret skal dermed være fastlagt.

  5. At butikker kan modtage offline-kortbetalinger i en længere periode. Herunder gælder, at butikkernes betalingsterminaler enten automatisk eller manuelt skal kunne sættes i offline-tilstand.

De deltagende aktører arbejder på, at borgere, der har et betalingskort fra de tre udbredte kortbetalingsmærker, vil kunne foretage offline-kortbetalinger senest ved udgangen af 2024.

Dansk Erhverv deltager aktivt i arbejdet og har i øjeblikket primært fokus på at sikre et fornuftigt og rimeligt hæftelsesansvar samt sikre en øget lagringskapacitet i terminalerne.

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil