Gemt

Dansk Erhverv: Frigjorte midler fra erhvervsstøtten skal gå tilbage til erhvervslivet gennem F&U-fradrag og lavere generationsskifteskat

19. februar 2024

Ekspertgruppen for fremtidens erhvervsstøtte har i dag præsenteret sine anbefalinger til regeringen. Anbefalingerne indeholder en sanering på 2,3 mia. kr., som regeringen har lovet at bruge på et permanent F&U-fradrag og en lettelse af generationsskifteskatten. Det er vigtigt, at de løfter indfries, så penge, der tages fra erhvervslivet, går tilbage til erhvervslivet. 

En ekspertgruppe med Christians Frigast i spidsen har i snart to år arbejdet med sine anbefalinger til, hvordan fremtidens erhvervsstøtte skal se ud. I dag har ekspertgruppen præsenteret sine anbefalinger til regeringen om sanering af erhvervsstøtteordninger til en samlet værdi af 2,3 mia. kr. I regeringsgrundlaget fremgår det, at provenuet fra saneringsøvelsen skal bruges på at lette generationsskifteskatten og gøre F&U-fradraget på 130 pct. permanent.

”Det er utrolig vigtigt, at der hurtigst muligt kommer sikkerhed om F&U-fradraget. Danmark er dybt afhængig af virksomhedernes investeringer i forskning og udvikling. Og her er rammevilkår som F&U-fradraget en nødvendighed, hvis vi skal fastholde og tiltrække nogle af verdens mest værdiskabende investeringer. Derfor glæder vi os nu over, at regeringen kan gå i gang med de nødvendige forhandlinger, så der kan komme sikkerhed om det hurtigst muligt. Dansk Erhverv kommer til at holde regeringen op på sit løfte om, at pengene skal gå tilbage til erhvervslivet i form af et permanent F&U-fradrag og en lettelse af generationsskifteskatten,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Ifølge Brian Mikkelsen er det dog ingen hemmelighed, at Dansk Erhverv havde håbet på større ambitioner.

”Dansk Erhverv havde gerne set, at ekspertgruppen og regeringen havde brugt denne unikke mulighed til én gang for alle at veksle uproduktive støtteordninger til bedre rammevilkår bredt set. Der er brug for at gøre op med det kludetæppe af erhvervsstøtteordninger, der kompenserer erhvervslivet for Danmarks høje skattetryk, eller som er blevet indført på baggrund af skiftende tiders politiske hensyn. Derfor præsenterede vi i foråret et forslag til en byttehandel, hvor en mere ambitiøs saneringsøvelse på 4,5 mia. kr. sammen med råderumsmidler veksles til en lavere selskabsskat og aktieavancebeskatning. Sammen med F&U-fradraget og en lettelse af generationsskifteskatten er selskabs- og aktieavancebeskatningen afgørende for dansk erhvervslivs konkurrenceevne,” siger Brian Mikkelsen.

Forude venter en politisk proces, hvor regeringen sammen med Folketingets partier skal drøfte ekspertgruppens anbefalinger. Her vil Dansk Erhverv lægge stor vægt på, at pengene går tilbage til erhvervslivet, og at ambitionerne i regeringsgrundlaget indfries. Samtidig må saneringen af støtteordninger ikke samlet set stille erhvervslivet ringere.

”Dansk Erhverv har tydeligt sagt, at der er brug for en gulerod, hvis der skal foretages en dybdegående sanering af erhvervsstøtteordningerne. Dels skal provenuet fra saneringen bruges på forbedringer af erhvervslivets rammevilkår i form af et F&U-fradrag, en lavere selskabsskat, aktieskat og generationsskifteskat. Og dels skal erhvervslivet have del i det forøgede råderum, som erhvervslivet har været med til at skabe. Hvis regeringen ikke ønsker at gå den vej, er det afgørende, at man ser på samfundsværdien af de ordninger, der sløjfes. I ekspertgruppens oplæg foreslås det bl.a. at tage penge fra Wonderful Copenhagen. Uden de øvrige forbedringer vil det alene skade turismen, som er 4. største eksporterhverv. Det vil svække grundlaget for Danmarks internationale lufthavn i Kastrup, og for jobskabelsen for borgere med anden etnisk oprindelse, unge og ufaglærte,” siger Brian Mikkelsen.

Læs også

Kontakt

Kommunikation & Presse

Søren Domino

Mediechef