Gemt

Erhvervsliv, tænketanke og grønne organisationer i fælles opråb: Landbruget skal ikke friholdes for CO2-afgift

20. februar 2024

Dansk Erhverv, Danmarks Naturfredningsforening, SMVdanmark, CEPOS, KRAKA og CONCITO sender fælles presbold mod politikerne forud for Svarer-udvalgets rapport.

Landbruget skal ikke friholdes fra en pris på drivhusgas, ellers vil den pris resten af samfundet skal betale for at udlede CO2 blive væsentligt højere. Det vil betyde tab af konkurrenceevne for danske virksomheder og deres medarbejdere, lyder opråbet fra de seks organisationer.

Det skriver det i fælles udspil, der bringes tirsdag i Berlingske.

Om det fælles opråb lyder det fra de seks organisationer:

Maria Reumert Gjerding, Præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

-        Landbruget er den branche, der med afstand får mest statsstøtte og samtidig betaler færrest grønne afgifter, på trods af sin store negative påvirkning af klimaet og miljøet. Politisk skal det være slut med at favorisere landbruget. Vi skal have en høj drivhusgasafgift, der ikke er lagt an på specifikke teknologier og som ligestiller landbruget med resten af samfundet. Ellers er det industrien, vores virksomheder, helt almindelige danskere og ikke mindst vores natur og vandmiljø, som står med regningen fra landbrugets forurening.

Otto Brøns-Petersen, Analysechef i Cepos

-        De klimamål, politikerne har opstillet, er en kæmpe økonomisk udfordring for landbruget. Men det vil kun gøre den grønne omstilling dyrere for det danske samfund, hvis landbrugets udledninger pålægges en lavere pris end andre. En eventuel kompensation til erhvervet bør ske på en anden måde end ved en lavere pris, og landbruget bør fritages fra det nuværende særloft over drivhusgasudledningen.

Jakob Brandt, Administrerende direktør i SMVdanmark

-        For dansk erhvervsliv er det afgørende, at vi alle bidrager til den grønne omstilling gennem en CO2-afgift. Det er den eneste måde vi i fællesskab kan muliggøre bæredygtige og omkostningseffektive grønne investeringer

Ulrik Beck, Cheføkonom i Kraka

-        En CO2-afgift på landbruget er den billigste måde for samfundet at sætte fart i landbrugets grønne omstilling. Alle andre betaler allerede for deres klimapåvirkning. Nu er tiden kommet til at få landbruget med.

Ulrich Bang, Underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv

-        I Dansk Erhverv er vi ikke i tvivl: Selvfølgelig skal der også indføres en klimaafgift for landbruget. Det er helt nødvendigt, hvis Danmark skal indfri klimamålene på den mest effektive måde. Resten af erhvervslivet har allerede fået pålagt en klimaafgift. Hvis landbruget som den eneste sektor ikke skal betale for sine udledninger, hvem skal så? Det vil ikke bare blive dyrere for alle danskere, det vil også svække resten af erhvervslivets konkurrenceevne, hvis transportsektoren og det øvrige erhvervsliv beskattes mere for at friholde landbruget, siger Ulrich Bang, underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv.

Christian Ibsen, Direktør i Concito

En afgift på landbruget handler om at støtte landbruget i sin udvikling også efter 2030. Det handler om de nødvendige nye klimaløsninger og reduktioner af drivhusgasser. 

Kontakt

Kommunikation & Presse

Søren Domino

Mediechef