; ;
Gemt

Har du styr på ferieplanlægningen for foråret? Husk hovedferien!

Dansk Erhverv | Personale | 21. februar 2024

Forårets helligdage nærmer sig. Hvis din virksomhed overvejer at varsle ferie i løbet af foråret eller acceptere en medarbejders ferieønsker i samme periode, skal du huske, at medarbejderen har ret til tre ugers hovedferie i sammenhæng.

Ferie skal være optjent på afholdelsestidspunktet
Nogle virksomheder ønsker at holde lukket i forbindelse med forårets helligdage. Ligeledes er der mange medarbejdere, der gerne vil holde ekstra fri i påsken og på den indeklemte fredag efter Kristi himmelfartsdag.

Det er i den forbindelse vigtigt at huske, at al ferie er betalt ferie, hvis man ser bort fra helt nye medarbejdere på arbejdsmarkedet. Fordi al ferie er betalt ferie, skal ferien være optjent, når den afholdes. Du kan godt varsle ferien, selvom den ikke er optjent endnu, hvis ferien forventes optjent, før den skal holdes. Ferie kan først holdes måneden efter, at den er optjent. Du skal derfor være opmærksom på, om medarbejderen kan nå at optjene nok betalte feriedage, hvis medarbejderen beder om ferie, eller du ønsker at varsle ferie.

Hvis der ikke er optjent nok betalte feriedage på afholdelsestidspunktet, er der mulighed for at indgå en aftale om betalt ferie på forskud.

Medarbejderne har krav på tre ugers sammenhængende sommerferie
Alle medarbejdere har ret til at holde tre ugers (15 dage) hovedferie i sammenhæng i hovedferieperioden fra den 1. maj – 30. september.

Du kan kun varsle afholdelse af hovedferie, hvis de tre uger er optjent, når ferien skal holdes. Hvis det ikke er tilfældet, kan du ikke gennemføre en varsling. Afholdelse af tre ugers hovedferie i september kan under alle omstændigheder kun ske efter aftale med medarbejderen.

Vær opmærksom på at der først er opsparet 25 feriedage ved udgangen af august måned. Hvis du ønsker at varsle hovedferie i juli måned, ”mangler” medarbejderen at optjene 4,16 feriedage, der først optjenes med udgangen af henholdsvis juli måned (2,08 dage) og august måned (2,08 dage). Du skal derfor allerede nu være opmærksom på, hvor mange feriedage du accepterer eller varsler til afholdelse i løbet af foråret, for derved at sikre, at I reserverer nok feriedage til at kunne varsle tre ugers hovedferie.

Hvornår skal ferien varsles?
Hvis du ikke kan blive enig med medarbejderen om feriens placering, kan du varsle feriens placering. Hovedferie skal varsles med mindst tre måneders varsel, og restferie med mindst en måneds varsel.

Dansk Erhvervs notat om ferieloven
Du kan læse mere om placering og varsling af ferie, indgåelse af aftaler om ferie på forskud og ferielukning i Dansk Erhvervs notat om ferieloven, som løbende opdateres. Her kan du også læse om de særlige regler for selvbetalt suppleringsferie for nye medarbejdere på arbejdsmarkedet.

Hvis du har spørgsmål vedrørende planlægning af ferie for dine medarbejdere, er du også velkommen til at kontakte Dansk Erhvervs Hotline på tlf. 3374 6400.

Fik du læst?