Gemt

Justitsministeren sætter fokus på butikstyverier – men hvad betyder det egentlig for detailhandlen?

06. februar 2024

2023 blev endnu et år med uhørt høj rekord for butikstyverier, men et nyt udspil fra regeringen skal sikre, at vi er: ”sammen om en tryggere hverdag”. Det vil nu være muligt med højere bødestraf og lydoptagelse som et værktøj til at forebygge butikskriminalitet og utryghed

Torsdag den 1. februar offentliggjorte Justitsministeriet 11 initiativer rettet mod kriminalitet i hverdagen. Herunder er butikstyverier et af de områder der berører mange. I 2023 blev der på landsplan politianmeldt ca. 25.000 butikstyverier, hvilket svarer til en stigning på ca. 25 procent siden 2022. Dansk Erhverv har længe sat butikstyveri først på dagsordenen, og ser dermed glædeligt mod den forhøjede indsats – dog stadig med holdningen om, at der er plads til yderligere tiltag.

Ud af de 11 initiativer er det særligt tre initiativer der kommer til at have indflydelse på forebyggelse, straf og tryghed i butikkerne:

1. Styrket udrejsekontrol med omrejsende kriminelle grupperinger

2. Højere bødestraf for butikstyveri og hæleri

3. Klare rammer for butikkernes muligheder for optagelse af lyd og tv-overvågning

Hvad betyder de nye initiativer for hverdagen i detailhandlen?

  1. Styrket udrejsekontrol med omrejsende kriminelle grupperinger
    Først og fremmest vil indsatsen ved udrejsekontrol styrkes for at skærpe omrejsende kriminelle grupperinger. Dette er et initiativ der allerede er i brug. Dermed er der blot tale om en videreførelse i 2024 der fortsættelsesvis sikrer en vis kontrol af særligt varebiler, som kan bringe større mængder tyvekoster ud af landet.

    Dansk Erhverv ser med stor bekymring på særligt de organiserede butikstyverier, hvoraf en del af disse tyverier begås af udlændinge der fører tyvekosterne ud af landet. Det er afgørende, at sådanne tyverier kan forebygges og et redskab til dette er, at øge sandsynligheden for, at disse tyve bliver taget, fx ved grænsen.
  2. Højere bødestraf for butikstyveri og hæleri
    Derudover vil regeringen foreslå en højere bødestraf, hvilket, forhåbentlig, vil være med til at forebygge tyverier, eller i hvert fald fører til en mere retfærdig afgørelse – såfremt butikstyven opdages.

    Den nuværende bødetakst er ikke tidssvarende og det er derfor afgørende, at straffen står mål med gerningen – det gør den ikke i dag og straffen har derfor ikke en tilstrækkelig afskrækkende effekt, ligesom straffen ikke tilgodeser retsfølelsen for dem der udsættes for butikstyverier. Det er derfor positivt, at taksten tilpasses.

    Justitsministeriet har indikeret, at der kan komme højere bødestraf allerede i år. Imidlertid er det ikke på lovprogrammet for indeværende Folketingsår, hvilket kan betyde, at det først fremsættes i næste Folketingssamling, og derfor formentlig tidsligt kan forventes at træde i kraft ultimo 2024 eller primo 2025.

  3. Klare rammer for butikkernes muligheder for optagelse af lyd og tv-overvågning
    Muligheden for lydoptagelser i butikkerne har længe stået på Dansk Erhvervs ønskeliste. Lydoptagelser er et af de værktøjer der kan have en forebyggende indsats i forhold til grim og truende verbal adfærd fra kunderne. Samtidig kan optagelserne benyttes til at bevise trusler og lignende, så man ikke længere vil stå tilbage med et: ”han sagde, at du sagde…”.

    Dansk Erhverv har i mere end fem år været i dialog med Justitsministeriet om dette, idet der har været uklarheder i forhold til, i hvilken udstrækning der må foretages lydoptagelser. Dansk Erhverv er derfor meget positive over, at der nu kommer en klar melding fra Justitsministeriet og at der i samarbejde, med bl.a. Dansk Erhverv skal udarbejdes en vejledning om muligheden for at foretage lydoptagelser.

    Deling af billeder af gerningsmænd butikker imellem har i årevis været et stort ønske for detailhandlen. I 2018 blev lovgivningen ændret og muligheden for, under visse betingelser, at foretage deling blev mulig. I 2020 fik Dansk Erhverv tilladelse til at foretage deling, men Datatilsynet fastsatte samtidig en lange række kriterier der skulle overholdes for at delingen lovligt kunne foretages. En række af disse kriterier har Dansk Erhverv til dato ikke kunnet leve op til, hvorfor delingen reelt ikke har være muligt. Dansk Erhverv har i de seneste fire år været i løbende dialog med justitsministeriet om udfordringen. Derfor er vi yderst positive overfor Justitsministeriet invitation til dialog, så vi i fællesskab kan sikre, at den lov Folketinget vedtog i 2018, reelt kan komme ud og virke, så butikkerne også kan anvende løsningen til at forebygge butikstyverier.

    Overordnet er de 11 initiativer fra Justitsministeriet en glædelig nyhed. Regeringen har lyttet til detailhandlens bekymringer for butikstyveri og utryghed som en del af hverdagen, og Dansk Erhverv bakker op om de nye initiativer. Men Dansk Erhverv vil også mere. Der skal større fokus på forebyggelse, så vi hurtigt kan få vendt den negative butikstyveritendens.

Læs også:

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil