{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
21. februar 2024
Danmark skal være verdens bedste land at være iværksætter i.
Det er ambitionen for Dansk Erhverv, og det er ambitionen for regeringen.
Men spørger man Rasmus Holst, direktør i e-læringsplatformen LMS365, er vi nødt til at forbedre vores økosystem, hvis vi skal indfri ambitionen.
”Hvis vi vil være verdens bedste land at være iværksætter i, så skal vi kunne tiltrække verdens bedste virksomheder og tiltrække udenlandsk kapital, skabe verdens bedste iværksættere og ikke mindst sikre verdens bedste økosystem,” siger Rasmus Holst.
Unicorns tilbage til Danmark
I dag forlader 9 ud af 13 unicorns Danmark, og dermed mister vi viden om, hvordan man skaber de næste unicorns. Men det er vigtigt for Danmark at sikre, at viden til at skalere til store virksomheder fastholdes i landet.
Derfor skal vi have et system, hvor succesfulde virksomheder geninvesterer i den næste generation af iværksættere og deler ud af deres viden, lyder det fra Rasmus Holst.
”Vi er nødt til at få de iværksættere, der har taget rejsen, til at komme tilbage til Danmark og hjælpe os. Måske sammen med deres penge, men mest med deres viden. Jo mere viden, der bliver givet videre, jo hurtigere kan den talentmasse, vi har i Danmark, blive succesfulde og uden at lave de fejl, som vi andre har lavet,” siger Rasmus Holst og tilføjer:
”Det er netop viden, der er styrken i Silicon Valley. Der er 170 unicorns ud af de 600, der nogensinde er skabt. Der er masser af folk, der ved, hvordan man skalerer et selskab.”
Mangler unikt salgsargument
Og når det kommer til at skabe verdens bedste økosystem, bør vi kigge på nogle af de steder, hvor det er rigtig godt at være iværksætter og vækstsætter, understreger Rasmus Holst.
Foruden Danmark har han selv boet seks år i Luxembourg og syv år i San Francisco, og sammenlignet med de to steder mangler Danmark et unikt incitament for at gøre det mere attraktivt for virksomheder at blive i landet.
”I San Francisco er der adgang til kapital, det største hjemmemarked i verden og en masse talent. Og så er der mange mennesker, der ved, hvordan man skaber succesfulde virksomheder. I Luxembourg har de valgt at konkurrere på skat, så at starte et selskab der vil formentligt være det bedste resultat for iværksættere, medarbejdere og investorer,” siger han og tilføjer:
”I Danmark får vi uddannet en masse talent, men på områder som adgang til kapital, et stort hjemmemarked og et founder-friendly skattesystem mangler vi et unikt salgsargument som i San Francisco og Luxembourg.”
Incitament til at rejse hjem
I dag giver vi store beløb til Vækstfonden til at investere i iværksætterne. Men spørger man Rasmus Holst vil det give meget mere værdi at støtte de succesfulde virksomheder til at geninvestere i de danske startups.
De kan bibringe en viden, som er uvurderlig i scale-up-rejser – og det vil også gøre adgangen til udenlandsk kapital nemmere.
”Hvordan får vi så trukket Mikkel Svane og alle de andre succesfulde iværksættere hjem? Hvorfor giver vi dem ikke et skattefrit beløb til at geninvestere og deltage i det danske økosystem? For det tiltrækker også penge fra udenlandske venture fonde på grund af Replicability-faktoren – evnen til at skabe den næste unicorn. Vi er nødt til at skabe et system, hvor der er et incitament til, at virksomhederne kommer tilbage og leder iværksætterne,” siger han.
Bedste iværksætterlande
LMS365 er stiftet i Danmark og har stadigvæk hovedsæde i landet. Men hvis Rasmus Holst skulle stifte virksomhed i dag, ville det se noget anderledes ud. For han har set, hvordan andre økosystemer fungerer.
”Hvis jeg skulle starte forfra i dag, så ville jeg nok starte virksomhed i San Francisco. Igen, der er den hårdeste konkurrence, det største hjemmemarked, den største adgang til kapital og 170 unicorns. Der er masser af folk, du kan lære af.”
”Hvis jeg tænker på Europa, så tænker jeg faktisk på Berlin, for jeg synes, at de er up-and-coming. Mange venturekapitalfonde har brugt tid på at sætte op der. Der er adgang til et rigtig stort talentmarked, og der er begyndt at være et økosystem, der faktisk er rigtig dygtigt,” siger han.
Det skal give mening
I Dansk Erhverv ved vi, at der er et stykke vej endnu til at blive verdens bedste. Vi skal fokusere på at skabe et iværksættervenligt miljø, hvor det giver mening at starte virksomhed – men mest af alt at blive og vækste i Danmark.
Med en af de højeste aktiebeskatninger i verden og vores forbehold for udenlandske kollegaer er det svært. Derfor skal vi sænke aktieavancebeskatningen til en flad skat på 27 pct.
Det vil tiltrække investorer fra ind- og udland og fjerne alle de beskatninger, der lige nu rammer på ikke-realiserede gevinster gennem skattesmæk på lagerbeskatning, medarbejderaktier og warrants.
Og sidst men ikke mindst skal vi fremme talenter fra ind- og udland. Det skal vi gøre ved både at fremme undervisning i iværksætteri i Danmark og ved at se på positivlisten og beløbsordningen og skabe en talentskatteordning.