Gemt

OK-24: Forlig på det statslige område

15. februar 2024

Det generelle overenskomstforlig på det statslige område er nu faldet på plads. I artiklen kan du læse om indholdet af forliget.


Søndag den 11. februar 2024 blev Finansministeriet og Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) og Akademikerne enige om et toårigt statsligt overenskomstforlig. Forliget sætter den overordnede ramme for løn og ansættelsesvilkår på det statslige område, og det får derfor direkte betydning for de virksomheder, der er forpligtet af eller følger statslige overenskomster.

Det overordnede indhold

Lønramme

Forliget indeholder en samlet økonomisk ramme på 8,8 %, hvoraf 7,4 % skønnes at gå til generelle lønstigninger. Ca. 6 % udmøntes allerede per 1. april 2024 i generelle lønstigninger. Per 1. april 2025 udmøntes ca. 1,31 % i generelle lønstigninger.

Lønforhøjelser til de lavestlønnede grupper i staten

Der er pr. 1. april 2025 afsat en pulje på kr. 11 mio. til ekstra lønstigninger til de lavestlønnede grupper. De omfattede grupper dækker over fx rengøringsassistenter, specialarbejdere, køkkenmedhjælpere og kontorfunktionærer.

Fleksibilitet

Akademikerne får hævet deres pensionsbidrag fra 17,10 % til 18,07 %.

Forliget indeholder desuden en opsparingsordning i tilknytning til en pensionsordning, der giver medarbejderne øget valgfrihed mellem løn og pension. Herudover øges den valgfrie del af pensionsbidraget, som kan veksles til løn eller indbetales til opsparingsordningen. Endvidere gives der mulighed for at opspare afspadsering og særlige feriedage til senere afvikling.

Feriegodtgørelse og kompensation for store bededag

Som erstatning for løntillægget for afskaffelse af store bededag som helligdag på 0,45 % har parterne aftalt, at det særlige ferietillæg hæves med 0,52 % til 2,02 % per 1. april 2024.

Barsel

Med forliget er der givet yderligere tre ugers barselsfravær med lønret til far/medmor, samt en øget lønret til flerlingeforældre og soloforældre.

Øvrige elementer

Herudover er der ved forliget blandt andet aftalt en styrkelse af tillidsmandsstrukturen, en ændring af aftalen om seniorordningen samt en videreudvikling af konceptet ”Ny Løn”.

Som noget nyt er det aftalt, at parterne skal mødes igen ved udløbet af den toårige overenskomstperiode i november 2025, hvis der er ubalancer mellem den private og statslige lønudvikling. Dette er for at sikre, at de statslige og private lønninger er i balance. Til det formål er der afsat 0,2 % til generelle lønstigninger, hvilket kan udmøntes både positivt og negativt, alt efter udviklingen.

Den samlede aftale, inklusive bilag, kan ses på Medarbejder- og Kompetencestyrelsens hjemmeside: Informationer om overenskomstforhandlingerne på statens område 2024

Hvad sker der nu?

Forliget sætter den overordnede ramme for overenskomsterne på det statslige område, og de næste par uger vil parterne forhandle videre om de enkelte faggrupper i staten. Hvis forligene stemmes hjem, træder de kraft den 1. april 2024.

Aftalen danner endvidere grundlag for de forlig, der kan indgås på det kommunale og det regionale område, hvor forhandlingerne aktuelt er i fuld gang. Dansk Erhverv følger udviklingen af disse forhandlinger og udsender Kort Nyt, når disse forhandlinger er afsluttet.