{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv | Personale | 2. februar 2024
Grov misligholdelse berettiger til bortvisning
Såfremt en medarbejder groft misligholder sine pligter i ansættelsesforholdet, er arbejdsgiveren berettiget til at afbryde ansættelsesforholdet med øjeblikkelig virkning. Nogle forhold er i sig selv så grove, at de kan begrunde en bortvisning, mens andre forhold kan udgøre en bortvisningsgrund, fordi arbejdsgiveren på forhånd har gjort det klart fx i interne retningslinjer, at der bliver lagt vægt på overholdelse af netop det pågældende forhold.
Sagen kort
En medarbejder var ansat til blandt andet at foretage borgerbesøg samt at køre borgerne i virksomhedens biler. Virksomheden havde en politik, hvoraf det fremgik, at firmabilerne ikke måtte benyttes til privatkørsel. Dette fremgik desuden af en orienteringsmail sendt til alle medarbejdere, ligesom reglerne var blevet genopfrisket på et personalemøde kort før bortvisningen af medarbejderen.
Forud for bortvisningen havde virksomheden haft udfordringer med medarbejderen, der havde registeret borgerbesøg som gennemført, når det ikke var tilfældet. Dette var blevet italesat over for medarbejderen på et møde.
Da virksomheden efter nærmere undersøgelser kunne konstatere, at medarbejderen havde foretaget privatkørsel i firmabilen, og at han tillige havde forsømt at gennemføre borgeraftaler, blev medarbejderen bedt om at redegøre for hændelsesforløbet. Ved såvel mundtlige som skriftlige redegørelser fastholdt medarbejderen – divergerende – versioner, der ikke var i overensstemmelse med de faktiske omstændigheder. Virksomheden valgte på den baggrund at bortvise medarbejderen.
Byrettens dom
Retten fandt på baggrund af udskrifter fra bilens kørebog, borgerens logbog samt de afgivne forklaringer, at medarbejderen havde kørt privat i firmabilen, at han havde undladt at udføre de opgaver, som han havde noteret som gennemført, og at han havde talt usandt herom.
Retten tillagde det betydning, at retningslinjerne om brug af virksomhedens firmabiler fremgik af såvel personalehåndbog, en orienteringsmail samt var blevet direkte italesat over for medarbejderen. Medarbejderen kunne derfor ikke være i tvivl om den korrekte brug af firmabilerne. Retten fandt på den baggrund samlet set, at bortvisningen var berettiget.
Dansk Erhverv bemærker
Dommen illustrerer, at en bortvisning vil være berettiget, hvis medarbejderen har handlet illoyalt og groft misligholdt sit ansættelsesforhold. Der er flere elementer, som indgår i bedømmelsen af, om dette er tilfældet. For at påvise illoyalitet kan det tillægges betydning, om det på forhånd er gjort klart i fx interne retningslinjer, at det pågældende forhold skal overholdes. Det anbefales også at indhente medarbejderens bemærkninger til et hændelsesforløb forud for en bortvisning.
Det er altid en konkret vurdering, om en misligholdelse er så grov, at den kan berettige til en bortvisning, og Dansk Erhverv anbefaler derfor medlemsvirksomhederne at rette henvendelse, hvis de påtænker at bortvise en medarbejder.
Dansk Erhverv førte sagen for virksomheden.
Nyheden er baseret på Københavns byrets dom af 15. december 2023 i sag BS-24759/2022-KBH.