{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv | Personale | 07. februar 2024
Beskyttelsesreglerne i forskelsbehandlingsloven
Det fremgår af forskelsbehandlingsloven, at en arbejdsgiver ikke må forskelsbehandle lønmodtagere begrundet i bl.a. et handicap. Handicapbegrebet omfatter langvarige begrænsninger, som kan hindre den berørte person i fuldt og effektivt at deltage i arbejdslivet på lige vilkår med andre arbejdstagere.
Hvis en medarbejder, der er handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand, kan påvise faktiske omstændigheder, som giver anledning til at formode, at vedkommende har været udsat for forskelsbehandling som følge af sit handicap, skal arbejdsgiveren bevise, at ligebehandlingsprincippet ikke er blevet krænket.
Arbejdsgiveren er forpligtet til at træffe de foranstaltninger, der er hensigtsmæssige i betragtning af de konkrete behov for at give en person med handicap adgang til at udøve beskæftigelse, medmindre arbejdsgiveren derved pålægges en uforholdsmæssig stor byrde. Dog kan der ikke kræves ansættelse af en person, der ikke er kompetent, egnet og disponibel til at udføre de væsentligste funktioner i forbindelse med pågældende stilling.
Sagen kort
En kvinde blev ansat som fastholdelseskonsulent i en tidsbegrænset stilling i marts 2020 hos en kommune. Arbejdet bestod i, at medarbejderen skulle tage ud til uddannelsesinstitutioner og tale med de studerende for at forsøge at fastholde dem i studiet. I september 2020 blev hun syg og diagnosticeret med en lidelse, der blandt andet medførte epilepsilignende anfald og dårlig søvn.
Medarbejderen var sygemeldt på både fuld tid og deltid i sammenlagt ca. ni måneder inden for de første to år af ansættelsen. Kommunen tilpassede løbende stillingen, herunder ved hjemmearbejde under covid-19 samt senere mødetid end sædvanligt.
I februar 2022 gav kommunen medarbejderen en påtænkt opsigelse, da man mente, at der var behov for to fuldtidsmedarbejdere i medarbejderens stilling, og at det var nødvendigt, at medarbejderne kunne møde ind fysisk om morgenen til sædvanlig tid, hvorfor medarbejderens længerevarende sygefravær samt behov for at arbejde hjemme og møde senere ikke var foreneligt med driften.
Medarbejderens fagforening kontaktede virksomheden, da den mente, at det ikke var byrdefuldt, at medarbejderen løste administrative opgaver hjemmefra eller mødte senere de dage, hvor søvnen havde været påvirket. Virksomheden afslog dette, og medarbejderen blev herefter opsagt.
Ligebehandlingsnævnets kendelse
Ligebehandlingsnævnet lagde til grund, at medarbejderens sygdom opfyldte betingelserne for at udgøre et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand.
Da opsigelsen var begrundet i, at sygefraværet var uforeneligt med driften, fandt nævnet, at der var påvist faktiske omstændigheder, som gav anledning til at formode, at medarbejderen havde været udsat for forskelsbehandling.
Nævnet kom frem til, at kommunen ikke havde godtgjort, at det ville være urimeligt byrdefuldt at imødekomme medarbejderens skånebehov i form af hjemmearbejde og senere mødetid. Kommunen havde dermed ikke opfyldt sin tilpasningsforpligtelse. Nævnet fandt endvidere ikke grundlag for at konkludere, at der var oplysninger, der gav grund til at antage, at medarbejderen ikke var kompetent, egnet og disponibel til at varetage de væsentligste funktioner i stillingen.
Medarbejderen fik herefter en godtgørelse på 320.000 kr. svarende til ca. ni måneders løn.
Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen understreger vigtigheden af, at arbejdsgiveren kan dokumentere, at der er foretaget relevante tilpasningsforpligtelser, og at det ikke er muligt at tilpasse stillingen yderligere, uden at det er uforholdsmæssigt byrdefuldt for arbejdsgiveren.
Dansk Erhverv anbefaler vores medlemmer at rette henvendelse, inden der træffes beslutning om opsigelse eller bortvisning af en medarbejder, der er eller kan være handicappet i forskelsbehandlingslovens forstand.
Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets kendelse nr. 9022 af 11. december 2023.