Gemt

Få seneste nyt om økologireglerne

16. januar 2024

EU's økologiforordninger fastsætter detaljerede regler for produktion, for​arbejdning, import, mærkning og markedsføring af økologiske fødevarer i både Danmark og i resten af EU. Her kan du læse om de seneste ændringer til økologireglerne. 

De nye økologiforordninger fra EU handler blandt andet om udskydelsen af de nye EU-regler for brug af rengørings- og desinfektionsmidler i virksomheder med økologiske fødevarer, om ny liste over tilladte ikke-økologiske ingredienser samt om opnåelse af ækvivalensaftale vedr. økologiske produkter mellem EU og UK. Bliv klogere på ændringer og regler her:

Økologireglerne om rengørings- og desinfektionsmidler udskudt til 2026
Med den nye økologiforordning, som trådte i kraft i 2022, blev det vedtaget, at der skal oprettes en positivliste over de rengørings- og desinfektionsmidler, der må anvendes i fødevarevirksomheder med økologiske fødevarer. Positivlisten skulle have være udarbejdet og gældende fra d. 1. januar 2024, men det kunne ikke nås, og ikrafttrædelsen er derfor udskudt til 1. januar 2026.

Listen over tilladte, ikke-økologiske landbrugsingredienser er blevet kortere og flyttet til anden forordning
I økologiske fødevarer kan der anvendes op til 5% visse ikke-økologiske landbrugsingredienser. Listen over de tilladte ikke-økologiske landbrugsingredienser fremgik tidligere af bilag IX i økologi-gennemførselsforordningen (889/2008), men er pr. 1. januar 2024 rykket til bilag V i positivliste-økologiforordningen (2021/1165), bemærk at listen samtidig er blevet kortere!

Forarbejdede økologiske fødevarer, der er produceret før d. 1. januar 2024 med ikke-økologiske landbrugsingredienser, som fremgik af den gamle liste, men som ikke fremgår af den nye, må markedsføres indtil lagrene er opbrugt.

EU-Kommissionen kan på anmodning fra et EU-medlemsland, optage yderligere ikke-økologiske landbrugsingredienser på listen.

Ækvivalensaftale vedr. økologiske produkter mellem EU og Storbritannien (UK)
I starten af december 2023 blev der indgået en ækvivalensaftale mellem EU og Storbritannien (UK). Det betyder, at der nu ikke længere er en slutdato for aftalen. Selve importreglerne for økologiske fødevarer fra UK er uændrede, dvs. kontrolorganerne i UK skal for alle importerede partier fortsat udstede en økologikontrolattest, en såkaldt COI, i TRACES (EU-Kommissionens sporbarhedssystem). Ligesom at den danske importør skal underrette Fødevarestyrelsen om sendingens ankomst forud for hver import.

Hvad angår eksport af økologiske fødevarer til UK, er der endnu ikke krav om økologikontrolattester, da UK’s udvikling af et elektronisk system til dette, er udsat til starten af 2025.

Nye regler om mærkning af økologisk foder til selskabsdyr
Foder til selskabsdyr (petfood) er foder beregnet til hunde, katte og andre selskabsdyr. Den 30. oktober 2023 trådte der nye regler i kraft, om mærkning af økologisk foder til selskabsdyr.

Med den nye forordning skal økologisk foder til selskabsdyr mærkes efter regler, der i store træk svarer til reglerne for økologiske fødevarer. Fx gælder kravet om, at mindst 95 % af landbrugsingredienserne skal være økologiske, før at et produkt kan markedsføres som økologisk, og der er mulighed for at mærke med indhold af økologiske ingredienser i ingredienslisten.

Fra 1. maj 2024 bliver det obligatorisk at anvende EU’s økologilogo på økologisk foder til selskabsdyr, som er færdigpakket til den endelige forbruger.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent