Gemt

Sagligt at opsige tillidsrepræsentant for privat kørsel i firmabil

Dansk Erhverv | Personale | 3.januar 2024

Der var tvingende årsager til at opsige en tillidsrepræsentant, som i strid med en lokalaftale og intern instruks havde anvendt en firmabil til privat brug. Adfærden berettigede dog ikke til en bortvisning.

imagesxxry9.png

Sagen kort
Sagen angik navnlig spørgsmålet, om en tillidsrepræsentant med over 20 års anciennitet kunne bortvises for overtrædelse af virksomhedens retningslinjer for brug af firmabiler på gule plader.

Af en lokalaftale fra april 2022, som tillidsrepræsentanten selv havde forhandlet, fremgik blandt andet regler for anvendelse af firmabiler på gule plader, herunder at firmabiler var forbeholdt erhvervsmæssig kørsel i virksomheden, medmindre andet var aftalt. I oktober 2022 havde virksomheden ligeledes udarbejdet en instruks, hvoraf det fremgik, at firmabilerne på gule plader på intet tidspunkt måtte anvendes til private formål uden tilknytning til erhvervsmæssige aktiviteter. Desuden fremgik det, at tilsidesættelse af instruksen kunne få ansættelsesretlige konsekvenser.

Virksomheden oplyste under sagen, at kørsel til private gøremål kunne aftales, hvis medarbejderne betalte for den private brug til skattemyndighederne via en app. Tillidsrepræsentanten oplyste derimod, at der var en fast praksis for at køre private ærinder på rådighedsvagter, hvis det lå indenfor en halv times kørsel fra hjemmet.

Den 1. maj 2023 kørte tillidsrepræsentanten i sin firmabil til en udlejningsejendom, der var ejet af hans bror. Tillidsrepræsentanten forklarede under sagen, at han havde rådighedsvagt den pågældende dag og var iført arbejdstøj, men at han ikke udførte arbejdsopgaver i løbet af dagen. Han var på ejendommen for – i privat regi – at hjælpe sin bror med at montere en køkkenbordplade. Samme dag kørte en leder ud til udlejningsejendommen og bortviste tillidsrepræsentanten for brud på reglerne om anvendelse af firmabil.

Tillidsrepræsentantens fagforening anfægtede bortvisningen og indbragte sagen for en faglig voldgift.

Dommerens afgørelse
Dommeren lagde på baggrund af forklaringerne til grund, at medarbejdere ikke uden en forudgående konkret aftale kunne benytte firmabilerne i privat regi. Heller ikke ved rådighedsvagter.

Dommeren lagde endvidere til grund, at retningslinjerne for brug af firmabiler var sagligt begrundet og i øvrigt kendt for tillidsrepræsentanten, som selv havde været med til at forhandle dem. På baggrund heraf fandt dommeren, at den private kørsel måtte anses for en klar tilsidesættelse af retningslinjerne.

Efter en samlet vurdering fandt dommeren dog, at overtrædelsen ikke var så grov, at den kunne begrunde en bortvisning. Dommeren lagde vægt på, at tillidsrepræsentanten havde været i virksomheden i over 20 år uden nogen advarsler for brud på retningslinjer. Dommeren fandt dog, at overtrædelsen udgjorde tvingende årsager til at opsige tillidsrepræsentanten med sædvanligt opsigelsesvarsel.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at en misligholdelse af ansættelsesforholdet i form af tilsidesættelse af klare og saglige retningslinjer kan udgøre en tvingende årsag til en opsigelse af en tillidsrepræsentant – uanset lang anciennitet.

Dansk Erhverv anbefaler, at medlemsvirksomhederne kontakter os, inden I påtænker at bortvise eller opsige en tillidsrepræsentant.

Nyheden er baseret på faglig voldgift tilkendegivelse af 13. november 2023 i sag nr. FV 2023-742.

Fik du læst?