{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv | Personale | 11. januar 2024
Tilpasningsforpligtelsen
Hvis en medarbejder lider af et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand, har en virksomhed pligt til at iværksætte tiltag til at tilpasse arbejdspladsen. Virksomhedens tilpasningsforpligtelse gælder imidlertid ikke, hvis virksomheden derved pålægges en uforholdsmæssig stor byrde.
Sagen kort
I den konkrete sag led medarbejderen – ansat som lods – af hovedpine, spændinger i kroppen, koncentrationsbesvær og synsforstyrrelser, som var foranlediget af medarbejderens natarbejde. Medarbejderens læge henstillede i den forbindelse til, at medarbejderen for fremtiden skulle skånes for natarbejde.
Virksomheden opsagde efter udredningsforløbet medarbejderen med henvisning til, at det ikke længere var muligt for virksomheden at imødekomme medarbejderens behov for at være fritaget for natarbejde under hensyn til en betydelig økonomiske samt driftsmæssige belastning, som en fritagelse afstedkom, herunder i relation til den øgede arbejdsbelastning for de øvrige lodser.
Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Ligebehandlingsnævnet fandt, at medarbejderen havde langvarige funktionsbegrænsninger, der forhindrede ham i at deltage i arbejdslivet på lige fod med andre. Medarbejderen led derfor af et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand på opsigelsestidspunktet.
I forhold til spørgsmålet om virksomhedens iagttagelse af sin tilpasningsforpligtelse bemærkede Ligebehandlingsnævnet, at det er virksomheden, der har bevisbyrden for, at tilpasningsforpligtelsen er iagttaget. Virksomheden henviste til, at en permanent fritagelse for natarbejde var uhensigtsmæssigt, da skånehensynet ville medføre mere natarbejde for de øvrige lodser, ligesom fritagelsen fra natarbejde gjorde planlægningen af virksomhedens arbejde mere besværlig.
Ligebehandlingsnævnet fandt imidlertid, at virksomheden ikke havde løftet sin bevisbyrde for, at medarbejderens skånehensyn ville indebære en uforholdsmæssig stor byrde for virksomheden. Nævnet tillagde det betydning, at der ikke ud fra de foreliggende oplysninger var grundlag for at antage, at det ikke var muligt at dække de berørte nattevagter ind.
Medarbejderen blev derfor tilkendt en godtgørelse på 1.020.000 kr., som beløbsmæssigt svarede til omkring 12 måneders løn.
Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at en virksomhed, som ønsker at opsige en handicappet medarbejder, og som – eventuelt under medvirken af medarbejderens læge – har identificeret en egnet tilpasningsforanstaltning, skal kunne bevise, at den pågældende tilpasningsforanstaltning pålægger virksomheden en uforholdsmæssig stor byrde. Hvis virksomheden ikke er i stand at løfte denne bevisbyrde, risikerer den at skulle betale en godtgørelse for forskelsbehandling på grund af handicap.
Dansk Erhverv anbefaler, at medlemsvirksomheder søger rådgivning forud for opsigelse af potentielt handicappede medarbejdere.
Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets afgørelse i KEN nr 10030 af 1. november 2023.