Gemt

Erhvervsdrivende kan nu foretage tv-overvågning af et område, der strækker sig op til ca. 100 meter fra forretningsstedets egne indgange

09. juli 2024

Ændringer i lovgivningen som følge af vedtagelsen af Bandepakken giver nu mulighed for at bl.a. erhvervsdrivende der foretager tv-overvågning ikke begrænses til kun at overvåge op til ca. 30 meter fra facader og indgange, men nu kan overvåge op til 100 meter fra facader og indgange. 

Lovforslaget blev vedtaget i starten af juni 2024 og trådte i kraft 1. juli 2024, og  giver mulighed for udvidelse af tv-overvågningen for erhvervsdrivende. Afstandskravet øges med henblik på at udvide politiets muligheder for at efterforske kriminalitet, eftersom billeder fra tv-overvågning kan være helt afgørende for politiets mulighed for hurtigt at kunne identificere og lokalisere potentielle gerningsmænd.  

Det vil fremadrettet være pengeinstitutvirksomheder, spillekasinoer, hotel- og restaurationsvirksomheder, engrosvirksomheder, hvorfra der foregår salg og udlevering af varer, samt butikscentre og butikker, hvorfra der foregår detailsalg, der vil have mulighed for at foretage tv-overvågning indenfor de udvidede rammer angivet.  

I lov om tv-overvågning, jf. lovbekendtgørelse nr. 182 af 24. februar 2023, foretages følgende ændring: 

I § 2, stk. 1, nr. 3, litra b, § 2 c, stk. 1, og § 2 d, stk. 1, udgår »umiddelbar«. 

Med ændringen lægges der op til, at der i § 2, stk. 1, nr. 3, litra b, skal være mulighed for, at visse erhvervsdrivende kan foretage tv-overvågning af et område, som strækker sig op til ca. 100 meter fra forretningsstedets egne indgange og facader, når det er klart nødvendigt af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse. 

Mangler fortsat fokus på forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet i detailhandlen 

Der skal dog gøres opmærksom på, at tv-overvågning er opsat som et redskab til at forebygge at virksomhederne bliver udsat for kriminalitet. For en række virksomheder og butikker vil en udvidelse af området, hvor der overvåges, ikke bidrage væsentligt til dette formål.  

Henrik Sedenmark, fagchef for detailhandelssikkerhed, udtaler:  

”Jeg er desværre bekymret for om udvidelsen af området, hvor butikkerne må foretage overvågning, kommer til at medføre, at butikkerne igen skal bruge yderligere tid og ressourcer på at gennemgå overvågningsmateriale vedrørende hændelser der ikke vedrører virksomheden, alene for at hjælpe politiet med efterforskningen. Det betyder altså, at butikkerne vil have store omkostninger ift. både tid og ressourcer”  

Hvis der ønskes yderligere information om lovændringen af Bandepakken kan der læses mere her   

Læs Dansk Erhvervs høringssvar her

 

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil