Gemt

Undgå greenwashing: Bliv klogere på klimakreditter og sæt den rigtige strategi

23. juli 2024

Mens vi ser konsekvenserne af klimaforandringerne både i Danmark og ude i verden, sætter flere og flere danske virksomheder ambitiøse mål for at for deres klimaindsats og reduktioner af udledninger. Og vil man nå i mål med en netto-nul udledning, kan brugen af klimakreditter blive et nødvendigt redskab. Men hvordan kan det gøres ansvarligt og troværdigt uden greenwashing? Det sætter vi fokus på til et morgenmøde den 23. august.


  
Der er brug for drastiske reduktioner af udledningerne af drivhusgasser. Det er mål nummer et. Men for at nå helt i mål med netto-nul mål kan der også være behov for at fjerne CO2 fra luften. Og her kan klimakreditter og - bidrag være en måde, hvor virksomheder kan købe løsninger eller støtte teknologier, der gør netop dét. 
  
Men klimakreditter og – bidrag skal bruges rigtigt for troværdigt at sikre den ønskede effekt. Der har tidligere været kritik af brugen af klimakreditter og- bidrag og beskyldninger om greenwashing. Derfor sætter Dansk Erhverv sammen med Klimate.co og Klimaskovfonden den 23. august igen fokus på hvordan man kan engagere sig troværdigt i dette.

Vi vil drøfte: hvad en god strategi er, hvilke redskaber og standarder der findes, og hvor man starter, hvordan man som virksomhed kan bidrage til netto-nu og til de danske mål uden for egen værdikæde, samt hvordan man undgår greenwashing.   
  
Det er afgørende, at vi reducerer udledninger af drivhusgasser, hvis Danmark og verden skal nå i mål med de målsætninger der er sat nationalt og globalt med Parisaftalen. Med der er stadig nogle udledninger, som er umulige at undgå. Så hvis vi skal opnå global klimaneutralitet, og Danmark skal gå i netto-nul, er der brug for redskaber, som kan fjerne CO2 fra luften.  
  
Det gælder både samfundsmæssigt og på virksomhedsniveau. Mange virksomheder sætter egne netto-nul målsætninger, og flere har også en intention om at bidrage til den danske indsats. Og her er klimakreditter og klimabidrag to redskaber, som kan tages i bruges for at kompensere for de udledninger af CO2, som ikke kan fjernes.   
  
Det er vigtigt at understrege, at klimakompensation aldrig bør betragtes som en erstatning for reduktioner af udledninger. I stedet skal det ses som et komplementært tiltag, der kan benyttes, når reduktioner endnu ikke er mulige. 
  
Kom og hør mere om hvilke redskaber og standarder man kan vende sig mod, hvordan man undgår greenwashing, og hvilke overvejelser Københavns Lufthavne A/S og Kontrapunkt har haft omkring klimakompensation.

⇒ Læs meget mere om det spændende morgenmøde fredag den 23. august og tilmeld dig her 
 

Kontakt

Klima, energi og miljø

Anette Albjerg Ejersted

Fagchef for Miljø og Cirkulær økonomi