Gemt

Sommerhilsen fra Dansk Erhverv Velfærd og Samfund

01. juli 2024

2024 lagde ud med at regeringen endelig præsenterede deres udspil til en ny ældrelov. I april landede den endelige politiske aftale med bred opbakning på tværs af folketingets partier.

I Dansk Erhverv er vi overordnet positivt stemt overfor den politiske aftale. Samlet set vurderer vi i Dansk Erhverv, at aftalen vil bidrage til bl.a. mere selvbestemmelse for de ældre samt en mere fair konkurrence for leverandørerne på området og det er rigtig gode takter. Nu går selve implementeringssporet i gang og her sidder Dansk Erhverv med om bordet i ældreministerens følgegruppe ”Sammen om ældreplejen”. Djævlen ligger i detaljen. Derfor kommer vi til at have skarpt fokus i implementeringen på realisering af de politiske intentioner om ligestilling af aktørerne og fair afregning i alle initiativerne på ældreområdet.

I løbet af foråret er der også landet en række aftaler på socialområdet, heriblandt rammeaftalen på handicapområdet og delaftalen mellem regeringen og KL, som landede op imod den endelige aftale om kommunernes økonomi for 2025. Tilsammen er aftalerne dybt bekymrende, da de potentielt kan lede til en forringelse af borgernes velfærd. Det skyldes, at man med aftalen risikerer at afvikle højt specialiserede indsatser, som borgere i dag er glade for uden at have det fulde billede af, hvad der driver udgifterne. I rammeaftalen lægger man op til at koble en takstmodel på specialeplanen selvom der fortsat ikke er transparens omkring udgifterne på området. Derfor bliver det helt centralt, i hvilken rækkefælge elementer bliver implementeret. For det er uhyre afgørende at få grundlaget på plads inden der træffes strukturelle beslutninger. Fra Dansk Erhvervs side har vi dog en klar forventning om at blive inddraget i processen om udviklingen af afregningsmodeller på socialområdet.

Vi ser derfor ind i et travlt efterår, hvor vi udover at følge implementering af ældreloven samt aftalerne på socialområdet nøje, vil følge forhandlingerne om en ny model for grundfinansiering af civilsamfundet. Det er helt afgørende, at der bliver etableret en langsigtet og bæredygtig model for finansiering af civilsamfundets indsatser på social- og sundhedsområdet og noget som Civilsamfundets Brancheforening og Dansk Erhverv har arbejdet på i lang tid.

Dertil kommer en række centrale politiske processer omkring det almene boligområde, frisættelse af daginstitutioner, nedlæggelse af jobcentre og fremtidens beskæftigelsesindsats, justering af BPA takstmodel samt dagbehandlingsområdet. Herudover fortsætter kulegravningen af alkoholområdet, hvor det forventes at SST kommer med den endelig rapport omkring årsskiftet. Dansk Erhverv sidder med i følgegruppen sammen med Selveje Danmark. Tilmed forventes det, at Trivselskommission kommer med deres anbefalinger efter sommerferien samt at der er en værdighedsreform for de allermest udsatte på vej.

Jeg ser meget frem til at fortsætte det gode samarbejde med vores medlemmer og samarbejdspartnere. I ønskes alle en god sommer og så ses vi på den anden side til et politisk efterår med stærkt fokus på udviklingen af velfærdssamfundet, hvor private, selvejende og civilsamfundsaktører spiller en nøglerolle.

Bedste hilsner,

Tony Bech, branchedirektør, Velfærd og Samfund, Dansk Erhverv

Kontakt

Sundhed, velfærd & oplevelse

Tony Bech

Branchedirektør
Medarbejderprofil