Gemt

Dansk Erhverv: Fin politisk aftale om erhvervsuddannelserne

07. juni 2024

Folketingets partier har fredag lavet en politisk delaftale om erhvervsuddannelserne. Dansk Erhverv kvitterer og ser frem til næste skridt på området.

Den indgåede aftale på erhvervsuddannelsesområdet har primært fokus på grøn omstilling. Samtidig med at der arbejdes videre med at gøre tre eksisterende erhvervsskoler til fyrtårne i den grønne omstilling afsættes der midler til nyt udstyr og efteruddannelse af lærere med henblik på at kunne følge med den grønne omstilling på en række uddannelser.

”Det er positivt, at aftalen har fokus på det grønne og investerer i nogle af de områder, som mangler lidt i forhold til den grønne omstilling. Vi havde gerne set, at man havde løftet bredere, men det håber vi kommer til efteråret,” siger Claus Rosenkrands Olsen, uddannelseschef i Dansk Erhverv.

Desuden permanentgøres bevillingen til videnscentrene, der ellers stod til udløb med udgangen af 2024, og samtidig reduceres antallet fra 11 til 7 videncentre.

”Det er godt, at videncentre nu sikres permanent bevilling, og det kan det være fornuftigt at sammenlægge nogle af dem med henblik på at styrke dem. Men når man samtidig fjerner halvdelen af deres samlede grundbevilling. må vi desværre også forvente, at de kan levere mindre viden til gavn for områderne. Det er en ærgerlig og lidt unødvendig tidsel i aftalen,” siger Claus Rosenkrands Olsen.

Derudover rummer aftalen gode tiltag til bl.a. at fremme udlandsophold under erhvervsuddannelser, brug af elever som rollemodeller i grundskolen og at flere elever skal på studieture og udveksling.

Den største del venter
Claus Rosenkrands Olsen påpeger, at aftalen kun omfatter udmøntning af en mindre del af de afsatte midler til at løfte erhvervsuddannelserne. Langt den største del vil først blive afklaret senere på året.

”Her vil vi være opmærksomme på, at løftet sker på tværs af erhvervsuddannelserne, herunder de store merkantile uddannelser, som også spiller en væsentlig rolle i den grønne omstilling. Og så håber vi, at man har det politiske mod til at udmønte midlerne på taksterne og overlade det til skolerne og deres bestyrelser at levere på de politiske mål, som opstilles. De mange nye midler skal medføre et betydeligt kvalitetsløft, og det har vi alle et stort ansvar for, for området er helt afgørende for danske virksomheder og dermed Danmark,” siger Claus Rosenkrands Olsen.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Claus Rosenkrands Olsen

Uddannelseschef
Medarbejderprofil