Gemt

Dansk Erhverv: Mange gode elementer i aftale om fødevarekontrollen

11. juni 2024

I dagens politiske aftale om fødevarekontrollen er Dansk Erhverv særligt tilfreds med, at princippet om to opfølgende kontrolbesøg afskaffes i visse situationer, samt at der fortsat er fokus på kompetenceudvikling af de tilsynsførende. Derudover er det godt, at aftalen har fokus på reduktion af madspild, og at man vil lave et klimamærke for fødevarer.

Med den brede politisk fødevare- og veterinæraftale indgået i dag er der sat en god retning for fødevarekontrollen 2024-2027. Flere af de konkrete initiativer møder ros fra Dansk Erhverv. Særligt positivt er det, at antallet af fødevarekontroller skal reduceres, uden, at det sætter fødevaresikkerheden over styr.

”Vi er især tilfredse med, at aftalen lægger op til en reduktion af Fødevarestyrelsens opfølgende kontrolbesøg. Det har vi i Dansk Erhverv kæmpet for de seneste år, og det er derfor meget positivt, at det andet opfølgende besøg nu afskaffes efter indskærpelser. Selvfølgelig havde en fuld afskaffelse været at foretrække, men virksomhederne vil opleve en lettelse af kontroltrykket, uden at det efter vores mening går ud over fødevaresikkerheden, så det synes vi, er rigtig positivt,” siger Saoirse McKeever Andersen, fagchef for fødevarer i Dansk Erhverv.

Godt med fortsat opbakning til klimamærke
Et af hovedprincipperne i den nye fødevare- og veterinæraftale omhandler ”bæredygtighed i alle led”. Dansk Erhverv er glad for, at det i aftalen fremgår, at der stadig skal etableres et frivilligt, statskontrolleret klimamærke for fødevarer. Det har længe været et ønske, at der kommer et klimamærke, hvilket vil være rigtig brugbart for både virksomheder og forbrugere.

”Det er rigtig positivt, at der fortsat er politisk opbakning til udvikling af et nationalt klimamærke for fødevarer. Det har vi arbejdet for længe sammen med både myndigheder, eksperter og andre aktører i fødevarebranchen. Vi havde dog gerne set, at aftalen lagde op til en hurtigere udvikling og implementering, men det vigtigste er, at arbejdet fortsættes, og klimamærket bliver en realitet,” siger Saoirse McKeever Andersen.

Aftalen nævner også, at der skal være fokus på regelforenkling, således at regler, som utilsigtet kan hindre reduktion af madspild, kan gøres så smidige som muligt. Tiltagene vil indgå som led i regeringens madspildstrategi.

I Dansk Erhverv mener vi, at der på madspildsområdet er store potentialer, som kan og skal indfries, såsom lovgivningsbarrierer, der udfordrer ambitionerne om at reducere madspildet i fødevarevirksomheder. Vi havde derfor håbet på flere konkrete initiativer i aftalen til reduktion af madspild, men er samtidig tilfredse med, at det er noget som fødevareministeren har fokus på,” siger Saoirse McKeever Andersen.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer